Breivik a câştigat procesul cu statul norvegian pentru că i-ar fi fost încălcate unele drepturi în închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik

Un tribunal norvegian a decis miercuri că o parte dintre drepturile criminalului extremist Anders Behring Breivik au fost încălcate în închisoare, relatează Associated Press.

Potrivit Tribunalului de District din Oslo, condiţiile din închisoare încalcă un articol din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului care interzice tratamentele inumane şi degradante.

Instanţa a decis, însă, că Guvernul nu i-a încălcat dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.

Criminalul Anders Behting Breivik, care a ucis 77 de oameni şi a rănit câteva, s-a plâns în instanţă de condiţiile umilitoare din închisoare, inclusiv de mâncarea încălzită la microunde. El susţine că tratamentul care îi este aplicat este mai rău decât metoda de tortură prin simularea înecului.

De asemenea, el s-a plâns că nu a mai fost vizitat de nimeni de când a murit mama sa şi că nu poate discuta decât cu psihologul său, cu avocatul său şi cu angajaţii închisorii, ceea ce, în opinia sa, îi încalcă dreptul la viaţă privată.

 În plus, avocatul criminalului susţine că acesta a început să aibă probleme psihice din cauza izolării. Mai mult, Breivik le reproşează autorităţilor faptul că îi citesc corespondenţa.

Pe de altă parte, responsabilii penitenciarului afirmă că numai aşa pot să se asigure că Breivik nu va recruta adepţi.

El are la dispoziţie o bandă de alergat, o console de jocuri şi un fotoliu cu taburet pentru picioare. De asemenea, criminalul norvegian a avut ocazia să participe şi în concursul de preparare a turtei dulci, care a fost organizat de Crăciun de către gardieni.

Avocaţii care reprezintă statul au declarat că Breivik primeşte în închisoare ziare, reviste, cărţi, puzzle-uri, DVD-uri şi muzică.

În anul 2011, Breivik a detonat o bombă lângă clădirea Guvernului din Oslo, unde a ucis opt oameni şi a rănit alţi 200. Apoi a mers pe insula Utoya, unde avea loc şcoala de vară a Partidului Laburist, la care luau parte adolescenţi, şi a deschis focul la întâmplare. A ucis 69 de oameni. El a fost condamnat la 21 de ani de închisoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite