Branza Feta castiga razboiul cu Europa

Economia UE este de multe ori beneficiara procesului de globalizare, insa exista si probleme legate indeosebi de pretul destul de mare al bunurilor europene comparativ cu cele produse de tarile cu o

Economia UE este de multe ori beneficiara procesului de globalizare, insa exista si probleme legate indeosebi de pretul destul de mare al bunurilor europene comparativ cu cele produse de tarile cu o forta de munca mai ieftina. Pentru a-si vinde produsele, europenii mizeaza si pe calitatea lor. Mai pe romaneste, dai un ban, dar sti ca face. Din aceasta cauza au devenit foarte sensibili la situatiile in care cumparatorii cred ca au luat un produs european consacrat si, cand colo, doar eticheta este de el. Pentru a rezolva aceasta situatie, UE incearca sa impuna partenerilor internationali respectarea macar a unora dintre denumirile cele mai cunoscute de produse alimentare europene. Un astfel de exemplu ar fi sampania frantuzeasca si, mai recent, branza greceasca Feta. In 2002, Comisia Europeana a decis inregistrarea marcii Feta doar pentru branza greceasca. Aceasta decizie a dus la protestele inclusiv pe cale judiciara din partea Germaniei si Danemarcei, sprijinite de Franta si Marea Britanie. Saptamana trecuta, Curtea Europeana de Justitie a dat castig de cauza executivului comunitar. Istoria acestui tip de branza nu este exact cunoscuta. Ea a fost produsa si in alte tari europene, de exemplu in Franta si Danemarca inca din anii '30. Unul dintre principalele argumente invocate de nemti si danezi in atacul impotriva Comisiei a fost ca timpul indelungat de cand se produce feta pe o larga arie din Europa a dus la pierderea sensului ei originar. Astfel, spre deosebire de alte situatii, cum ar fi de exemplu al suncii de Parma, legata de o locatie specifica, ,feta" este mai mult un tip de branza decat un nume. Curtea de Justitie s-a opus cererii, considerand ca particularitatile speciale ale branzei Feta nu pot fi imitate in nici o alta parte, datorita atat modului de preparare traditional, cat si faptului ca este folosita in alimentatia caprelor care dau laptele o iarba ce creste numai in anumite parti ale Greciei. Hotararea Curtii ar putea avea repercusiuni si asupra altor tipuri de branza produse in multe parti ale lumii, precum camembertul, francezii fiind ingrijorati deoarece cea mai mare cantitate din acest sortiment este produsa in afara micii regiuni Camembert.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: