Boris Johnson, după ce „contractul secolului” s-a transformat în „trădarea secolului”: Dragostea Londrei faţă de Paris „nu poate fi smulsă din rădăcini”

Boris Johnson,
după ce „contractul secolului” s-a transformat în „trădarea secolului”: Dragostea
Londrei faţă de Paris „nu poate fi smulsă din rădăcini”

Premierul britanic Boris Johnson FOTO EPA-EFE

Premierul britanic Boris Johnson insistă asupra „imensei importanţe” a relaţiei Regatului Unit cu Franţa şi dragostei „care nu poate fi smulsă din rădăcini” a Londrei faţă de Paris, în urma furiei franceze de după anunţarea unui parteneriat strategic între Statele Unite, Australia şi Marea Britanie care afectează interese franceze, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Regatul Unit şi Franţa au o „relaţie foarte amicală”, de o „imensă importanţă”, le-a declarat, potrivit agenţiei britanice de presă Press Association (PA), Boris Johnson unor jurnalişti la bordul unui avion care-l conducea la New York.

„Dragostea noastră faţă de Franţa nu poate fi smulsă din rădăcini”, a dat el asigurări în timpul acestei călătorii către Statele Unite, unde urmează să asiste la Adunarea Generală a ONU şi să fie primit de către Joe Biden la Casa Albă.

Statele Unite, Australia şi Regatul Unit au anunţat miercuri un parteneriat strategic în vederea contracarării Chinei - AUKUS -, care include furnizarea unor submarine nucleare americane australienilor.

„Acest parteneriat nu este în niciun caz menit să fie o sumă nulă. El nu are menirea să excludă”, a subliniat Boris Johnson.

„Nu este un lucru de care să îngrijoreze cineva, mai ales prietenii noştri francezi”, a subliniat el.

Decizia Australiei de a anula un contract de achiziţionare a 12 submarine franceze cu propulsie convenţională, în valoare de 56 de miliarde de euro, numit „contractul secolului”, în favoarea unor submarine americane cu propulsie nucleară, a provocat furia Parisului, care a denunţat o „trădare”, un „cuţit înfipt pe la spate”.

Emmanuel Macron a rechemat ambasadorii francezi de la Canberra şi Washington, într-un gest fără precedent.

Şeful statului francez urmează să se întâlnească „în zilele imediat următoare” cu omologul său  american Joe Biden, potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal.

O întâlnire prevăzută săptămâna aceasta, între ministrul francez al Apărării Florence Parly şi omologul său britanic Ben Wallace a fost anulată, la cererea Parisului, potrivit unei surse de la Ministerul francez al Apărării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările