Boris Johnson îi transmite lui Donald Tusk că nu vrea amânarea Brexitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic Boris Johnson i-a reiterat miercuri preşedintelui Consiliului European Donald Tusk dorinţa de a-şi scoate ţara din UE la 31 octombrie, aşa cum este prevăzut în acest moment.

Într-o conversaţie telefonică, Johnson i-a spus lui Tusk că este atât în interesul UE, cât şi al Marii Britanii ca Brexitul să fie oficializat la 31 octombrie.

Miercuri seara, Camera Comunelor a aprobat legea privind acordul de retragere convenit joia trecută de Boris Johnson cu liderii UE (Withdrawal Agreement Bill), dar a respins calendarul de examinare a conţinutului ei în mod accelerat.

Prin urmare, şeful Guvernului britanic a suspendat examinarea acordului şi şi-a manifestat opţiunea pentru convocarea de alegeri anticipate. Dar din nou are nevoie de un vot faborabil în Camera Comunelor, unde nu mai dispune de majoritate. În ceea ce priveşte partidele de opoziţie, acestea s-au declarat dispuse să se prezinte în faţa alegătorilor până la iarnă dacă Johnson acceptă la rândul său să amâne Brexitul cu cel puţin trei luni.

Între timp, Donald Tusk le-a recomandat liderilor europeni să accepte o amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020 printr-o procedură scrisă, pentru a nu fi nevoie de convocarea unui nou summit. Aceştia din urmă încă nu au ajuns la un consens cu privire la această chestiune, care trebuie decisă în unanimitate, informează Agerpres în pagina electronică.

Şi preşedintele Parlamentului European (PE), italianul David Sassoli, a făcut apel miercuri către liderii UE să permită Marii Britanii o amânare a termenului prevăzut pentru retragerea sa din blocul comunitar. Această extindere „îi va permite Marii Britanii să-şi clarifice poziţia şi Parlamentului European să-şi exercite rolul“, a declarat şeful PE, potrivit Agerpres.

Însă Franţa are rezerve faţă o amânare a Brexitului până la 31 ianuarie, fiind de acord numai cu o extindere „tehnică“ de „câteva zile“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite