Boris Johnson, surprins în compania „profesorului din Londra“ suspectat că a intermediat între Kremlin şi un fost consilier al lui Trump

Boris Johnson, surprins în compania „profesorului din Londra“ suspectat că a intermediat între Kremlin şi un fost consilier al lui Trump

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson (în centru), flancat de către profesorul Joseph Mifsud (în dreapta sa) şi omul de afaceri Prasenjit Kumar Singh FOTO Twitter @gavinsblog

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson a fost surprins în compania unui profesor din Londra suspectat de FBI că a jucat ca intermediar între Kremlin şi un consilier al lui Donald Trump pe timpul campaniei prezidenţiale de anul trecut din Statele Unite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Boris Johnson se scuză afirmând că nu îşi aminteşte să se fi întâlnit vreodată cu profesorul Joseph Mifsud, dar o fotografie apărută pe Facebook îl contrazice pe şeful diplomaţiei britanice.

Relatând cazul, presa britanică se întreabă asupra nivelului prezenţei ruseşti în cadrul Guvernului britanic.

Într-o fotografie postată recent pe Facebook, Boris Johnson poate fi văzut flancat de către academicianul de origine malteză Joseph Mifsud (în dreapta sa) şi omul de afaceri Prasenjit Kumar Singh. Fotografia ar fi fost făcută la un eveniment de strângere de fonduri organizat la Reading de Partidul Conservator, transmite Politico, citându-l pe jurnalistul Gavin Sheridan.

Fotografia a stârnit numeroase întrebări în Marea Britanie, inclusiv asupra prezenţei ruseşti în cadrul Guvernului de la Londra, în condiţiile în care Joseph Mifsud este menţionat într-o anchetă care încearcă să stabilească dacă statul rus s-a implicat sau nu în ultimul scrutin prezidenţial din Statele Unite.

Profesorul din Londra apare ca intermediar între George Papadopoulos, un fost consilier pe probleme externe al lui Donald Trump, şi Olga Vinogradova, o misterioasă rusoaică prezentată drept nepoata preşedintelui rus Vladimir Putin. Mifsud i-ar fi transmis lui Papadopoulos că femeia deţine mii de e-mailuri compromiţătoare despre candidata democrată Hillary Clinton.

Însă Mifsud a negat în faţa jurnaliştilor că este agent rus. Într-un interviu acordat săptămâna trecută ziarului italian La Repubblica, el a făcut referire la Vinogradova ca fiind „doar o studentă, una foarte bună“. Interesul lui Papadopoulos faţă de ea, a spus Mifsud, a fost „foarte diferit de cel academic“.

Joseph Mifsud este un fost oficial maltez şi directorul Academiei Diplomatice din Londra.

citeste totul despre: