Marea Britanie consideră că Rusia rămâne „cea mai acută ameninţare directă”. Cum este privită China

Marea Britanie consideră că Rusia rămâne „cea mai acută ameninţare directă”. Cum este privită China

Boris Johnson  FOTO EPA - EFE

Guvernul condus de Boris Johnson a realizat un raport în care este descrisă relaţia Regatului Unit cu Rusia şi China, ţări considerate „ameninţări” sau „provocări”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Raportul de 116 pagini, intitulat „Marea Britanie globală într-o eră competitivă”, rezervă cele mai semnificative critici pentru Rusia, dar face şi o analiză a provocărilor venite din partea Chinei.

Rusia este principala provocare în materie de securitate pentru Marea Britanie, spune premierul Boris Johnson, care a anunţat că ţara sa va investi mai mult în domeniu apărării.

Guvernul britanic doreşte să îşi sporească cheltuielile cu apărarea cu 24 miliarde de lire sterline (33,3 miliarde de dolari) în următorii patru ani, o creştere semnificativă de la cele 42,2 miliarde de lire sterline pe care le-a cheltuit în 2019-2020, arată Digi 24.

Pe lângă investiţiile în apărare, guvernul britanic va investi 15 miliarde de lire sterline pentru cercetare şi dezvoltare în ştiinţă şi tehnologie, peste 17 miliarde de lire sterline pentru combaterea schimbărilor climatice şi promovarea biodiversităţii şi 13 miliarde de lire sterline în lupta împotriva coronavirusului.

Documentul relevă importanţa parteneriatului economic şi militar cu SUA.

În ceea ce priveşte China, raportul arată că „puterea crescândă a Chinei şi asertivitatea internaţională vor fi probabil cel mai semnificativ factor geopolitic din anii 2020”. Totodată, China este catalogată drept „o mare provocare”.

În ceea ce priveşte Rusia, în raportul guvernului britanic este menţionat faptul că „Rusia va rămâne cea mai acută ameninţare directă pentru Marea Britanie. Rusia este cea mai acută ameninţare din regiune şi vom colabora cu aliaţii NATO pentru a asigura un răspuns occidental unit, combinând eforturile militare, de informaţii şi diplomatice”.

Marea Britanie îşi va mări numărul de focoase nucleare la 260, o creştere substanţială faţă de obiectivul anunţat anterior de 180. Marina Regală va păstra patru submarine cu rachete balistice cu energie nucleară pentru lansarea acestor focoase, asigurându-se că cel puţin un submarin este în serviciu în orice moment.

Angajamentul Regatului unit faţă de NATO se va concretiza prin prezenţa mai multor trupe în străinătate. Marea Britanie îşi va reface, de asemenea, instalaţiile militare din Singapore, Oman, Kenya şi Gibraltar.

În domeniul spaţial, Marea Britanie intenţionează ca în 2022 să aibă capacitatea de a lansa sateliţi comerciali. pentru atingerea acestui scop armata britanică va forma un Comandament spaţial.

Citeşte şi:

Boris Johnson anunţă primele relaxări ale restricţiilor severe din Marea Britanie

Doar 92 de reacţii adverse severe din 27 de milioane de vaccinări la nivel european sunt asociate cu serul AstraZeneca

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările