Boris Johnson: Puteţi să îmi legaţi mâinile în Parlament, dar nu voi amâna Brexitul. Dacă nu se conformează legii, premierul britanic riscă închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic Boris Johnson a declarat marţi că, ”indiferent câte dispozitive va inventa Parlamentul pentru a-i lega mâinile”, nu va solicita prelungirea Brexitului, la câteva ore după intrarea în vigoare a legii care îl obligă să amâne ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană până în 2020, dacă nu încheie un acord referitor la retragere, transmite Reuters.

Pentru a doua oară într-o săptămână, parlamentarii au respins solicitarea lui Johnson de a organiza alegeri anticipate pentru a depăşi blocajul politic.

În condiţiile incertitudinilor legate de Brexit, Parlamentul a fost suspendat până pe 14 octombrie, provocând scene tensionate în Camera Comunelor, unde parlamentarii opoziţiei au afişat pancarde pe care scria ”reduşi la tăcere” şi au strigat ”ruşine” spre parlamentarii conservatori.

Johnson pare să fi pierdut controlul retragerii ţării din UE odată cu aprobarea legii care îl obligă să ceară amânarea Brexitului, dacă nu va reuţi să încheie un nou acord la summitul UE de luna viitoare.

Liderii UE au afirmat în repetate rânduri că nu au primit propuneri concrete înaintea summitului UE din 17-18 octombrie, la care Johnson speră să încheie un acord, notează agenţia Reuters, citată de news.ro.

”Acest guvern va presa în continuare pentru negocierea unui acord, în timp ce se pregăteşte să iasă din UE fără un acord”, a afirmat Johnson în Parlament după rezultatul negativ al votului pentru organizarea de alegeri anticipate.

”Voi merge la summitul crucial din 17 octombrie şi, indiferent câte dispozitive va inventa acest Parlament pentru a-mi lega mâinile, voi încerca să obţin un acord în interesul naţional...Acest guvern nu va mai amâna Brexitul”, a afirmat premierul.

Liderul Partidului Laburist din opoziţie, Jeremy Corbyn, a spus că partidul doreşte alegeri, dar că nu va susţine propunerea lui Johnson de organizare a scrutinului până nu este sigur că amânarea Brexitului este asigurată.

CNN apreciază că opţiunile lui Boris Johnson sunt atât de rele încât ar putea să apeleze la votul de încredere în propria persoană.

El spune în continuare că nu doreşte alegeri. În realitate, nu mai vrea nimic. Este singura cale de a ieşi din situaţia în care se află.

Primul ministru britanic s-a impiedicat de propriile greşeli politice şi înfrângeri parlamentare. El tot insistă că va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie – cu sau fără acord. Dar negocierile sale cu UE par mai mult sau mai puţin pe linie moartă, în timp ce Parlamentul a aprobat o lege care împiedică ieşirea fără acord.

Johnson a spus că ar prefera să „moară într-un şanţ” decât să ceară o amânare, dar a refuzat să spună că îşi va da demisia dacă va ajunge totuşi în acest punct. El le-a scris parlamentarilor conservatori şi le-a transmis că o extensie a Brexitului „este ceva ce nu va face niciodată”, a relatat Daily Telegraph, care a văzut vineri seara o copie a scrisorii.

Dar, cu excepţia posibilităţii de a încălca cu bună ştiinţă legea, alegerile sunt singura cale prin care îşi poate ţine cuvântul, mai notează CNN.

Ministrul de externe Dominic Raab, un adept al Brexitului dur, a declarat duminică la Sky News că guvernul său va respecta legea, dar că va examina cu atenţie interpretarea ei.

„Această legislaţie este groaznică, prevede mutiple amânări, ne va obliga în mod practic să acceptăm orice condiţii din partea UE, oricât de punitive şi dure ar fi”, a spus ministrul Raab.

Liderul Partidului Laburist din opoziţie, Jeremy Corbyn, l-a avertizat pe premierul Johnson să nu refuze aplicarea legii adoptate de parlament.

„Ne aflăm pe un teritoriu extraordinar când premierul spune că se află deasupra legii. Cel mai bun lucru pe care l-ar putea face este să se asigure că respectă decizia parlamentului, care a adoptat o nouă lege pentru a preveni ieşirea haotică pe 31 octombrie şi să ceară prelungire timp de trei luni pentru a putea avea negocieri raţionale cu UE.”, a spus Corbyn.

Caţiva experţi în drept constituţional au exprimat opinia că dacă premierul refuză să aplice legea, atunci el ar putea fi acuzat de sfidarea parlamentului şi trimis în judecată.
„Un refuz în această situaţie ar însemna sfidarea instanţei, care ar putea trimite acea persoană la închisoare”, a afirmat la Sky News fostul procuror general, Lordul MacDonald.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite