Boris Johnson, o nouă scuză pentru încălcarea regulilor. Premierul britanic susţine că nu a fost avertizat că petrecerile în carantină sunt ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson neagă „categoric” că ar fi fost avertizat că organizarea unei petreceri cu băuturi în grădina reşedinţei guvernului (Downing Street 10), în timpul carantinei din 2020, ar încălca restricţiile impuse de propriul său guvern, scrie BBC.

„Nimeni nu m-a avertizat că ar fi împotriva regulilor. Mi-aş fi amintit lucrul ăsta”, a declarat premierul.

În mai 2020, locuitorii din Marea Britanie nu se puteau întâlni decât cu o singură persoană în afara locuinţei, într-un loc public, în exterior şi cu condiţia de a păstra o distanţă de doi metri În plus, majoritatea elevilor nu puteau merge la şcoală, iar barurile şi restaurantele erau de asemenea închise.

Fostul consilier al lui Boris Johnson, dispus să „declare sub jurământ” că premierul a dat undă verde petrecerilor

Fostul consilier al premierului, Dominic Cummings, a declarat anterior că l-a avertizat pe Boris Johnson la vremea respectivă şi îl acuză că a minţit în Parlament pe această temă. Întrebat dacă îşi va da demisia în cazul în care se va dovedi că a minţit în parlament, Boris Johnson a răspuns: „Să vedem ce spune ancheta”.

Înaltul funcţionar guvernamental, Sue Gray, derulează în prezent o investigaţie privind acuzaţiile că în timpul lockdown-ului ar fi avut loc mai multe petreceri la reşedinţa din Downing Street 10 şi în câteva birouri guvernamentale.  Echipa de investigaţie a intrat în contact şi cu Dominic Cummings, potrivit unor surse citate de BBC. Fostul consilier al premierului britanic s-a declarat dispus să răspundă oricărei întrebări pe această temă. Boris Johnson a fost deja chestionat de Sue Gray, care ar trebui să livreze un raport despre acuzaţiile aduse premierului săptămâna viitoare.

Cummings susţine că poate să „declare sub jurământ” că premierul ştia despre petrecerile care au avut loc la reşedinţa oficială din Downing Street 10 în timpul lockdown-ului, acuzându-l că a minţit în Parlament, potrivit Reuters. Fostul consilier principal al lui Boris Johnson, care a părăsit guvernul în 2020 în urma unor neînţelegeri cu premierul, a scris pe Twitter că Johnson şi-a dat acordul ca aceste petreceri să aibă loc.

Downing Street 10, sediul guvernului britanic şi al petrecerilor care sfidează restricţiile

Joia trecută, Boris Johnson şi-a cerut scuze în Parlament pentru că a participat la o petrecere care a avut loc în Downing Street 10 în mai 2020, atunci când ţara era în carantină, spunând că nu nu a ştiut că astfel se încalcă regulile lockown-ului.

O zi mai târziu, cotidianul The Telegraph informa că o altă petrecere ar fi avut loc în Downing Street 10 pe 16 aprilie 2020, cu o zi înainte de funeraliile Prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a. Evenimentul ar fi fost o petrecere de plecare pentru directorul de comunicare al premierului, James Slack, care a confirmat informaţia. Boris Johnson nu ar fi fost prezent la acest eveniment, potrivit unui purtător de cuvânt citat de sursa menţionată. Executivul britanic a prezentat scuze, vineri, reginei Elisabeta a II-a pentru acest eveniment.

Această ultimă dezvăluire se adaugă unui şir deja lung de petreceri la sediul guvernului britanic care sfidau regulile impuse tocmai de cei care îl alcătuiesc. Primele informaţii despre un astfel de eveniment au apărut în decembrie anul trecut, când presa britanică a fost acaparată de informaţii despre o petrecere de Crăciun care a avut loc în Downing Street cu un an în urmă, când ţara era, de asemenea, supusă unor măsuri stricte împotriva COVID-19.

În lumina acestor dezvăluiri, poziţia lui Boris Johnson în fruntea guvernului britanic este atacată din toate direcţiile. Opoziţia i-a cerut demisia, iar în grupul parlamentarilor conservatori au avut loc discuţii despre înlăturarea lui Johnson şi dezbateri despre posibilul succesor, potrivit The Guardian. Mai mulţi parlamentari conservatori s-au declarat încrezători că se vor aduna cele 54 de scrisori către Comitetul 1922, necesare pentru declanşarea unui vot de încredere împotriva lui Boris Johnson, după publicarea raportului lui Sue Gray. În acelaşi timp, în loc să treacă prin votul de încredere al parlamentarilor conservatori, Boris Johnson a precizat că demisia este o opţiune pe care o ia în considerare, în funcţie de rezultatul raportului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite