Boris Johnson confirmă solicitarea cu privire la supendarea Parlamentului şi prezintă un calendar de lucru înainte de Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boris Johnson a confirmat miercuri că i-a cerut reginei Elisabeta a II-a să suspende Parlamentul, din a doua săptămână a lunii septembrie, până la 14 octombrie. Premierul britanic susţine că parlamentarii vor avea timp să-şi exprime opiniile asupra Brexitului.

„În această dimineaţă am vorbit cu Majestatea Sa Regina pentru a-i cere să oprească sesiunea parlamentară curentă, din a doua săptămână a lunii septembrie, până la începerea celei de-a doua sesiuni parlamentare în data de 14 octombrie“, le-a transmis Boris Johnson parlamentarilor britanici prin intermediul unei scrisori.

Astfel, Boris Johnson propune data de 14 octombrie pentru susţinerea Discursului Reginei, care marchează oficial deschiderea noii sesiuni parlamentare, prilej cu care suverana dă citire priorităţilor stabilite de guvern pentru viitorul an.

Potrivit premierului britanic, parlamentarii vor avea timp suficient să discute şi să-şi exprime opiniile cu privire la Brexit. „Vor avea ocazia să dezbată programul de guvernare şi abordarea sa cu privire la Brexit înainte de Consiliul European (17-18 octombrie) şi vor putea apoi să voteze la 21-22 octombrie, odată ce vom şti rezultatul“, a spus el.

„Dacă voi reuşi să închei un acord cu UE, Parlamentul va putea atunci să examineze legea pentru ratificarea acordului înainte de 31 octombrie“, adaugă el.

„Săptămânile care preced Consiliul European sunt vitale pentru negocierile mele cu UE“, a subliniat el.

„Arătând unitate şi determinare, avem şansa să încropim un nou acord, care va putea fi adoptat de Parlament“, a încheiat Johnson.

Lira sterlină s-a depreciat cu 0,6% în raport cu euro în urma acestui anunţ, care consolidează ipoteza unui Brexit dur.

Întoarcerea parlamentarilor din vacanţă este prevăzută la 3 septembrie.

Calendarul propus de Johnson face imposibilă votarea unor legi pentru împiedicarea unui Brexit fără acord, notează AFP. Opoziţia a denunţat o manevră „antidemocratică“, în timp ce un influent ales conservator l-a avertizat pe liderul său cu o moţiune de cenzură.

Deputaţii vor  avea „destul timp să discute despre Bexit înainte şi după Consiliul European“, s-a apărat Boris Johnson la postul de televiziune Sky.

Suspendarea Parlamentului până la 14 octombrie este un „scandal constituţional“, a declarat miercuri preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow.

„Este absolut evident că obiectivul suspendării este acum de a împiedica Parlamentul să dezbată Brexitul şi să-şi îndeplinească datoria de a defini o traiectorie pentru ţară“, a spus Bercow, citat de AFP.

La rândul său, liderul laburist Jeremy Corbyn a afirmat că demersul lui Boris Johnson este „reprobabil şi o ameninţare pentru democraţia“ britanică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite