Boris Johnson îi cere lui Trump să aibă milă de whisky-ul scoţian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul brtitanic i-a telefonat preşedintelui american pentru a-i cere să renunţe la taxele vamale pentru mai multe bunuri, printre care şi whisky-ul scoţian.

În timpul convorbirii telefonice de marti, prim-ministrul britanic Boris Johnson i-a cerut preşedintelui american Donald Trump să renunţe la taxele vamale pentru mai multe bunuri, printre care şi whisky-ul scoţian, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a Downing Street, relatează Reuters. De asemenea, Johnson i-a cerut lui Trump să nu impună tarife asupra exporturilor de maşini, a mai precizat sursa citată. Un comunicat al Casei Albe despre convorbirea telefonică a celor doi lideri nu face nicio referire la chestiuni comerciale. 

„Cei doi lideri şi-au reafirmat din nou angajamentul de a întări relaţia specială prin intermediul unui acord comercial robust odată ce Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană”, a menţionat Casa Albă. „Preşedintele a subliniat şi necesitatea ca aliaţii NATO să-şi finanţeze solid apărarea”, a mai precizat administraţia americană. Luna trecută administraţia preşedintelui american, Donald Trump, a impus taxe vamale în valoare de 7,5 miliarde dolari pentru bunuri provenite din ţările Uniunii Europene, care afectează, în principal, Spania, Germania, Franţa şi Marea Britanie. 

Taxarea exporturilor din UE a venit după decizia de la începutul lunii octombrie a Organizaţiei Mondiale a Comerţului în favoarea SUA privind subvenţiile ilegale pe care le-a primit producătorul european de avioane Airbus, ceea ce a autorizat Washington să aplice sancţiuni în sumă de 7,5 miliarde dolari (circa 6,900 miliarde euro) anual.

Produse europene suprataxate

Lista produselor supuse unor taxe adiţionale de import de 25% "ad valorem"' se concentrează pe produse din Spania (brânză proaspătă, măsline şi ulei de măsline, printre altele), dar şi Franţa (vin, brânzeturi), Germania (cafea, biscuiţi, napolitane), Marea Britanie (whisky, dulciuri) şi Italia (brânzeturi), la care se adaugă cele provenite din peste 20 de ţări comunitare.

În total, Guvernul spaniol a estimat la 841 milioane dolari impactul economic al majorării taxelor vamale, dar a precizat că sumele nu sunt uşor de calculat şi pot varia pe parcursul zilelor, fiind complicat deoarece codurile vamale pe care SUA le aplică "nu sunt aceleaşi" precum cele din Spania şi restul UE. Trump a avertizat miercuri că Statele Unite "nu pot pierde" într-un ipotetic război comercial cu UE, aşa cum, a spus el, a demonstrat în confruntarea cu China.

 "(Cu China) s-a demonstrat că nu putem pierde un război al taxelor (...) În cazul Uniunii Europene câştigăm 7,5 miliarde. Iar Italia are un procent de plătit", a spus Trump într-o conferinţă de presă comună cu omologul său italian, Sergio Mattarella, la Casa albă. Într-o decizie separată, administraţia Trump a ameninţat că va impune taxe vamale de 25% asupra vehiculelor europene şi a pieselor auto. Washingtonul urmează să decidă dacă va aplica aceste tarife până la 14 noiembrie. Aplicarea tarifelor a fost deja amânată o dată cu şase luni, iar experţii în domeniu susţin că acest lucru s-ar putea întâmpla din nou. UE, la rândul său, aşteaptă ca OMC să se pronunţe într-un caz similar legat de ajutoarele americane pentru Boeing şi a avertizat SUA că se vede obligată să vină cu contra măsuri similare.

Trump, nemulţumit de acordul privind Brexit

Preşedintele american Donald Trump a criticat, săptămâna trecută,  acordul de ieşire din UE negociat de premierul britanic Boris Johnson, care - potrivit lui - nu permite un tratat comercial cu SUA, îndemnându-l pe şeful executivului de la Londra să se alieze susţinătorilor unui Brexit dur pentru alegerile legislative din decembrie, potrivit AFP. 

Preşedintele american, care promisese anterior Regatului Unit un „acord magnific“ odată ce va fi părăsit Uniunea Europeană, a acordat un interviu eurofobului Nigel Farage la postul britanic de radio LBC, în plină lansare a campaniei electorale pentru alegerile anticipate din 12 decembrie. „Pentru a fi sincer cu voi, cu acest acord, sub anumite aspecte, nu veţi putea face comerţ. Noi nu putem încheia un acord comercial cu Regatul Unit“, a declarat preşedintele american.  „Şi noi vrem să facem comerţ cu Marea Britanie şi voi vreţi să faceţi comerţ cu noi,însă ca să fiu sincer acest acord privind Brexitul - sub anumite aspecte - nu o putem face. Nu se poate face comerţ“, a insistat Donald Trump.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite