Boris Johnson: Brexit-ul va marca sfârşitul tratamentului preferenţial pentru migranţii europeni. Camera Lorzilor îi dă peste mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic Boris Johnson i-a asigurat pe liderii africani veniţi la Londra pentru o conferinţă pe teme economice că Marea Britanie va fi mai deschisă pentru migranţii de pe continentul african după Brexit. Dar, Camera Lorzilor a adotat un amendament vizând să apere drepturile cetăţenilor Uniunii Europene care trăiesc în Regatul Unit după ieşirea Regatului Unit din UE.

În faţa unei săli pline de şefi de stat, printre care preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi şi liderul kenian Uhuru Kenyatta, şeful guvernului britanic şi-a arătat voinţa de a face din Regatul Unit „un investitor de prim plan” în Africa.

El a subliniat că ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, la sfârşitul lunii, va marca sfârşitul tratamentului preferenţial pentru migranţii europeni.

„Sistemul nostru (de imigraţie) devine mai drept şi echitabil faţă de prietenii şi partenerii noştri din lumea întreagă şi va trata oamenii în acelaşi mod, indiferent de unde vin”, a declarat Boris Johnson.

„Punând oamenii înaintea paşaportului lor, vom fi în măsură să atragem cele mai bune talente”, a adăugat el.

Organizat cu mai puţin de două săptămâni înaintea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, acest summit Marea Britanie - Africa trebuie să se soldeze cu anunţarea unor acorduri comerciale între companii britanice şi africane estimate la circa 6,5 miliarde de lire sterline (7,6 miliarde de euro).

Camera Lorzilor a adotat un amendament - împotriva avizului Guvernului lui Boris Johnson - vizând să apere drepturile cetăţenilor Uniunii Europene (UE) care trăiesc în RegatulUnit după Brexit, relatează Reuters.

Este pentru prima oară când premierul conservator se află în minoritate în Camera superioară a Parlamentului după victoria sale triumfală în alegerile legislative anticipate de la 12 decembrie, în urma cărora a obţinut largă majoritate absolută în Camera Comunelor.

Depus de Partidul Liberal-Democrat (Lib-dem), amenamentul adoptat luni în Camera Lorzilor - cu 270 la 229 de voturi - le acordă cetăţenilor europeni dreptul automat de a rămâne în Marea Britanie după divorţ, prevăzut la 31 ianuarie.

Textul adoptat de Camera Comunelor prevedea ca cetăţenii europeni să efectueze un demers pe lângă autorităţi pentru a obţine dreptul de a rămâne în Regatul Unit.

Orice modificare operată de către Camera Lorzilor este necesar să revină în camera Comunelor, care poate fie să o adopte la rândul său, fie s-o respingă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite