Bomba demografică a Europei. Economia şi finanţele publice, ameninţate de îmbătrânirea populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europa se confrunta cu o criza demografica din cauza imbatranirii si ratei scazute a fertilitatii FOTO Arhiva
Europa se confrunta cu o criza demografica din cauza imbatranirii si ratei scazute a fertilitatii FOTO Arhiva

Cu rata natalităţii scăzută şi cu o îmbătrânire accentuată a populaţiei, Europa se confruntă cu o criză demografică, despre care economiştii spun că ar putea afecta creşterea economică şi finanţele publice. În timp ce populaţia globală, în general, îmbătrâneşte, Europa este un exemplu extrem al acestui trend, în special în sudul şi estul continentului, zone care au fost afectate de rate scăzute ale fertilităţii şi de emigraţie.

O analiză Financial Times a principalelor tendinţe demografice arată provocările pentru decidenţii politici. Cel mai vechi continent al lumii, Europa a avut o longevitate mai mare şi rate de fertilitate mai scăzute decât restul lumii, în ultimele decenii. În prezent, este regiunea cu cea mai îmbătrânită populaţie din lume. 

Vârsta medie în Europa este de 43 de ani, cu 12 ani mai mult decât restul lumii. Trendul va deveni mai pronunţat începând cu 2021, ONU preconizând că populaţia Europei va începe să se reducă. Numărul persoanelor apte de muncă, cei cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani a ajuns la cel mai înalt procent în 2010. În 2020, această categorie este cu 12 milioane de oameni mai mică decât deceniul precedent, o scădere de 2,6 procente. În 2035, vor fi cu aproximativ 50 de milioane mai puţini oameni apţi de muncă în Europa faţă de anul 2010.

Economii emergenge precum China şi Coreea de Sud îmbătrânesc şi ele rapid – vârsta medie dina ceste ţări a crescut la peste 40 de ani anul acesta, dublu faţă de anul 1970 - şi Japonia are cea mai mare proporţie de persoane cu vârste de 65 sau peste 65 de ani din lume.

Philipp Engler, economist la Fondul Monetar Internaţional, preconizează că produsul intern brut pe cap de locuitor în economiile avansate va scădea ca urmare a îmbătrânirii populaţilei. Este de aşteptat ca reducerile să fie „substanţiale în economiile UE”.

Comisia Europeană prognozează că cheltuielile din domeniul sănătăţii pentru oamenii mai în vârstă şi cheltuielile penru pensii, care reprezintă deja 25 la sută din PIB în UE, vor creşte cu 2,3 puncte procentuale până în 2040.

Până în anul 2035, unu din patru oameni va avea 65 de ani sau peste în Europa, de la unu din 13 în 1950.

Mai puţine naşteri în sud, problema emigraţiei în est

În sudul Europei, rate de fertilitate scăzute fac ca trendurile demografice să fie deosebit de problematice. Portugalia, Grecia, Italia şi SPania se numără printre primele 10 economii cu cel mai scăzut număr de naşteri per femeie.

Europa de Sud ca întreg are o rată de fertilitate de 1,37 la sută, cu mult sub procentul de 2 la sută necesar pentru înlocuirea populaţiei. Perspectivele slabe de pe piaţa muncii, salariile mici şi lipsa unor programe de încurajare a familiilor, precum şi o piaţă a muncii inflexibilă determină cuplurile să aibă mai puţini copii sau să-i aibă mai târziu în viaţă, a spus Nikolai Botev, fost expert la Fondul pentru populaţie al ONU.

„Femeile din sudul Europei se bucură de egalitate în ceea ce priveşte educaţia şi angajarea, însă în interiorul familiei, rolul tradiţional persistă, fiind aşteptat de la femei să ducă mare parte din responsabilităţile gospodăriei”, a spus el.„Statele din Europa de Sud au un anumit regim de bunăstare, cu politici direcţionate spre păstrarea formelor de familie tradiţională şi familia ca furnizor al bunăstării”.

Părăsirea estului în estul Europei, emigrarea – a oamenilor care sunt în floarea vârstei, de cele mai multe ori – este, de asemenea, un factor. În ultimii 20 de ani, aproximativ 3,4 milioane de oameni au părăsit România, în ultimii 20 de ani, subliniază Financial Times. Ţara are în prezent doar 19 milioane de locuitori. În aceeaşi perioadă, un fenomen asemănător a avut loc în Estonia, Lituania, Letonia, Croaţia, Serbia şi Bulgaria. În regiunile cu cele mai dramatice trenduri demografice „susţinerea creşterii şi ajutorul social necesită o comniaţie între mai mulţi oameni care să lucreze şi oamenii care lucrează să o facă mai eficient, niciuna dintre aceste măsuri nefiind uşor de obţinut”, a spus Alasdair Scott, economist la Fondul Monetar Internaţional.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite