Bogdan Aurescu a anunţat că România va aloca 100.000 de euro pentru societatea civilă şi presa independentă din Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu FOTO gov.ro
Bogdan Aurescu FOTO gov.ro

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunţat miercuri pe Twitter că România va veni în sprijinul societăţii civile şi presei independente din Belarus cu o sumă de 100.000 de euro. Mii de persoane au fost arestate pe fondul protestelor faţă de câştigarea alegerilor de către Aleksandr Lukaşenko.

”Despre Belarus. UE nu trebuie să tolereze abuzurile, cum ar fi recentele arestări ale reprezentanţilor Consiliului Opoziţiei. Mâine, la Gymnich, în Berlin voi face din nou apel sancţiuni. Ministerul român de Externe este în curs de alocare a 100.000 de euro pentru a sprijini societatea civilă şi presa independentă din Belarus”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter, miercuri seară, potrivit Digi 24.

Pe 24 august nume sonore ale societăţii civile româneşti au semnat o scrisoare deschisă pentru susţinerea protestatarilor din Belarus, făcând o paralelă cu protestele din România de pe vremea guvernării PSD. Ea a fost adresată preşedintelui, guvernului şi ministrului de externe României ”.

„Cerem o poziţie fermă în susţinerea societăţii civile şi a drepturilor omului în Belarus din partea Statului Român

Românii au trăit o revoluţie sângeroasă şi nu sunt străini nici de represiuni recente ale protestelor paşnice, cum ar fi cele din 10 august 2018, cu exact doi ani înainte de evenimentele din Belarus. Mai mult decât atât, aceleaşi metode de tortură descrise de cetăţenii încarceraţi în Belarus (cum ar fi, de exemplu, cei forţaţi să treacă încolonaţi printre membrii forţelor de ordine care, din dreapta şi din stânga, îi lovesc cu bastoane de cauciuc) au fost descrise şi de cetăţeni români arestaţi în timpul Revoluţiei din 1989. Aşadar, România nu trebuie să stea deoparte când poporul bielorus are nevoie de solidaritate internaţională.

Tocmai de aceea ne aşteptăm ca Preşedintele şi Guvernul nostru să aibă o poziţie fermă în sprijinul drepturilor fundamentale ale bieloruşilor, precum alegeri libere şi corecte, încetarea torturii şi a tratamentelor degradante, dreptul la întrunire şi proces echitabil, în contextul în care, după alegerile prezidenţiale din 9 august 2020, teroarea a fost dezlănţuită de către regimul ilegitim condus de Alexandr Lukaşenko în Belarus împotriva propriilor cetăţeni paşnici”, se arată în apelul unor actori, scriitori, regizori, critici de artă şi alte personalităţi ale societăţii civile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite