Bloomberg: Cum pune Putin gheara pe Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încă de la publicarea raportului Kroll, privind frauda bancară, oamenii au ieşit la proteste stradale şi au cerut demisia Guvernului FOTO noi.md
Încă de la publicarea raportului Kroll, privind frauda bancară, oamenii au ieşit la proteste stradale şi au cerut demisia Guvernului FOTO noi.md

Pentru a înţelege modul în care preşedintele rus Vladimir Putin ar putea ajunge în drumul său în Ucraina fără a fi nevoie să continue războiul acolo, ne uităm la vecinul său, Republica Moldova.

Moldova a avut o zonă controlată de ruşi, cu un conflict îngheţat încă din anul 1992. Ca şi Ucraina, Moldova are o identitate făcută zdrenţe, unde majoritatea sunt vorbitori de limbă română, care încă nu ştiu ce sunt români sau moldoveni. Exact ca şi în Ucraina, sistemul politic este corupt.

Săptămâna trecută, procurorul-şef al acestei naţiuni agricole mici l-a scos din Parlament pe fostul premier Vlad Filat cu ajutorul mascaţilor, iar liderul PLDM a fost interogat în legătură cu o fraudă bancară de un miliard de dolari.

Încă de la publicarea raportului Kroll, privind frauda bancară, oamenii au ieşit la proteste stradale şi au cerut demisia Guvernului. Cetăţenii au obosit de corupţia ce macină ţara şi nu-i mai vor pe cei de îi conduc în fruntea ţării.

O sumă în valoare de o optime din produsul intern brut al ţării pare să fi dispărut prin fraudă. Jaful a fost descoperit în noiembrie 2014, dar băncile nu au fost lichidate cum a cerut Fondul Monetar Internaţional. Pagubele au căzut pe umerii contribuabililor din cea mai săracă ţară din Europa.

Shor este în libertate (cum a spus şi el foarte fericit: nu sunt dovezi care l-ar acuza) şi chiar a ajuns primar în localitatea Orhei, un oraş din apropierea capitalei.

Mulţimea de protestatari, şcoşi în stradă de un grup numit ”Demnitate şi Adevăr” sprijină integrarea în Uniunea Europeană, la fel ca majoritatea moldovenilor. Dar spre deosebire de cele două revoluţii pro-democraţie din Ucraina, şi din 2009 "revoluţia Twitter", care l-a adus pe Filat la putere în Republica Moldova, guvernul este acum pro-european, nu pro-rus sau comunist. În cazul în care protestele ar produce noi alegeri mâine, partidele pro-ruse cel mai probabil ar câştiga.

Dacă Ucraina continuă să eşueze în combaterea corupţiei, iar guvernul actual este discreditat, acelaşi lucru este probabil să se întâmple acolo: partidele pro-europene ar fi aruncate afară şi altele mai puţin angajate în integrarea UE ar lua puterea. 

Problema celor de la ”Demnitate şi Adevăr” este că reformele menite să pună capăt corupţiei nu sunt în interesul oamenilor de afaceri care conduc partidele pro-europene din Republica Moldova, nici a alternativei pro-ruse. Şi nu există nici o forţă politică viabilă, ce ar relua un Guvern curat.

Filat a făcut bani cât a fost la putere. Dar el a supravegheat, de asemenea, şi semnarea de către Moldova a unui pact de comerţ şi de asociere cu UE, precum şi un acord pentru ca moldovenii să călătorească fără vize în Europa. Acesta este motivul furiei partidelor pro-ruse.

Cel mai bogat oligarh din Moldova, Vladimir Plahotniuc, care deţine al doilea partid din coaliţia de guvernământ, este cel care controlează instituţiile de justiţie. Astfel, ancheta în cazul lui Filat a pornit cu acordul lui Plahotniuc. El a renunţat la mandatul de parlamentar pentru a potoli mânia populaţiei, dar asta nu înseamnă că şi-a pierdut controlul asupra instituţiilor de stat, că democraţia brusc va înflori sau corupţia va fi eradicată.

Moldova şi-a văzut moneda devalorizată cu 25 la sută de la sfârşitul anului trecut. Este sub un embargo comercial rusesc, cuferele sale sunt goale, iar reformele cerute de FMI şi UE să fie puse în aplicare cresc facturile la utilităţi. Aceasta este o reteta pentru prăbuşirea unui guvern discreditat.

Coaliţia de guvernământ mai are timp până la primăvară, pentru că legea interzice alegeri anticipate până atunci. Dacă nu se întâmplă nimic, chiar şi cei mai optimişti diplomaţi occidentali cred că partidele proruse ar putea câştiga. Aceştia probabil, vor continua cu corupţia sistemică, dar va exista o schimbare a beneficiarilor.

Liderii partidelor proruse spun, de asemenea, că vor încerca să revoce Acordul cu UE, se vor alătura Uniunii Eurasiatice a lui Putin, vor cere bani de la Kremlin, nu de la FMI. Toate acestea vor nemulţumi majoritatea moldovenilor, în special tinerii. Pentru Rusia, aceasta va însemna un succes.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite