Biserica Ortodoxă Rusă ameninţă cu revolte în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri cu izbucnirea unor revolte în Ucraina în cazul unei decizii favorabile a Constantinopolului pentru o Biserică Ortodoxă Ucraineană independentă.

După divorţul politic de Rusia în 2014, Ucraina aşteaptă decizia în privinţa divorţului religios.

Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, considerat „primul între egali“, urmează să decidă în curând asupra viitorului religios al Ucrainei, unde există o Biserică afiliată Moscovei şi o alta fidelă Patriarhiei de la Kiev, autoproclamată în 1992 şi care în prezent nu este recunoscută de nicio biserică ortodoxă din lume, relatează AFP. O mare reuniune are loc până mâine sub egida Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol.

În perspectiva recunoaşterii unei Biserici Ortodoxe Ucrainene independente, Biserica Ortodoxă Rusă a emis numeroase critici şi a rupt o parte din legăturile sale cu Patriarhia de la Constantinopol.

„Asistăm deja la confiscarea ilegală a bisericilor ortodoxe în Ucraina. Credincioşii sunt în defensivă. Ne putem imagina ce se va întâmpla dacă aceste uzurpări vor fi oficial aprobate de autorităţi şi dacă ele vor căpăta un caracter sistemic. Desigur, oamenii vor ieşi în stradă şi vor apăra ceea ce este sacru pentru ei“, a avertizat miercuri Mitropolitul Hilarion, responsabil cu diplomaţia Patriarhiei de la Moscova.

Ucraina se confruntă deja cu un război separatist prorus, care a izbucnit acum patru ani în două regiuni din estul său şi s-a soldat cu peste 10.000 de morţi până acum.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite