Biserica Ortodoxă Rusă rupe relaţiile cu Patriarhia de la Constantinopol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Kirill şi patriarhul Bartolomeu I Foto: EPA/EFE
Patriarhul Kirill şi patriarhul Bartolomeu I Foto: EPA/EFE

Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat vineri că a întrerupt o parte dintre legăturile sale cu Patriarhia de la Constantinopol căreia îi reproşează că doreşte să recunoască o Biserică ortodoxă ucraineană independentă de Moscova, relatează „La Croix“, citând AFP.

„Practic, de fiecare dată când Biserica Ortodoxă Rusă se află într-o situaţie dificilă, primim lovituri în spate din partea Patriarhiei de Constantinopol“, a afirmat vineri şeful diplomaţiei Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Ilarion, în cursul unei conferinţe de presă.

În Ucraina există o biserică ataşată Moscovei şi alta fidelă Patriarhiei Kievului, autoproclamată după independenţa acestei ţări în 1992 şi care nu este recunoscută până în prezent de nicio biserică ortodoxă din lume.

Patriarhul de la Constantinopol, Bartolomeu I, nu a anunţat oficial decizia sa de a recunoaşte o Biserică autocefală în Ucraina, dar această perspectivă ce ar permite Ucrainei să elibereze de sub tutela religioasă a Rusiei o parte dintre credincioşi este de netolerat pentru Patriarhia Moscovei, scrie sursa citată.

Constantinopolul a trimis în septembrie doi emisari la Kiev, ceea ce a declanşat furia Patriarhiei ruse. „Patriarhia de la Constantinopol a pătruns pe teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei trimiţându-şi exarhii la Kiev“, a denunţat mitropolitul Ilarion.

Mitropolitul a făcut aceste declaraţii după anunţarea a două decizii drastice ale Sfântului Sinod, instituţie colegială la vârful ierarhiei ortodoxe ruse.

Sfântul Sinod a anunţat într-un comunicat că Patriarhia Moscovei nu va mai participa la adunările episcopale, la comisiile şi structurile prezidate de reprezentanţi ai Patriarhiei de la Constantinopol. Pe de altă parte, în liturghia lor, bisericile sub controlul Moscovei nu se vor mai ruga pentru Patriarhul de la Constantinopol.

Potrivit mitropolitului Ilarion, aceste decizii sunt similare unei „întreruperi a relaţiilor diplomatice“ dintre cele două patriarhii.

Patriarhia Moscovei a ameninţat că va rupe complet legăturile cu Constantinopolul dacă aceste „activităţi anticanonice“ vor continua. Potrivit unui comunicat, „Bartolomeu I şi episcopii care îl susţin“ vor avea „întreaga responsabilitate pentru consecinţele tragice ale acestei schisme“.

Patriarhul rus Kirill, considerat un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, se opune ferm dorinţei de independenţă a Patriarhiei Kievului, nerecunoscută, dar sprijinită de autorităţile ucrainene proeuropene.

De la începutul conflictului din Ucraina, în 2014, principalele două autorităţi ortodoxe din Ucraina - Patriarhia Kievului şi cea a Moscovei - sunt prinse într-o luptă pentru influenţă geopolitică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite