Biroul Forţelor de Muncă, ocolit de conaţionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii îşi găsesc singuri de muncă
Românii îşi găsesc singuri de muncă

Datele furnizate recent de Centro per l’Impiego (Biroul Forţelor de Muncă) din Torino indică faptul că românii apelează din ce în ce mai puţin la serviciile oficiale de plasare a muncitorilor.

Un studiu comparativ al gradului de adresare către Biroul Plasării Forţelor de Muncă din Torino indică faptul că românii au apelat la acest serviciu al statului cu 25% mai puţin decât în primul an al aderării României la UE.

Pe parcursul anului 2007, în primul an de membru UE al României, 49.425 dintre conaţionalii noştri şi-au căutat un loc de muncă în Provincia Piemonte prin Forţele de Muncă. În septembrie 2009, în plină criză economică, numărul lor era doar de 35.660, ceea ce indică o scădere cu 27,9%.

Criza nu a determinat românii să ia cu asalt biroul dedicat celor fără locuri de muncă. Dimpotrivă, femeile au apelat cu 20% mai puţin la serviciile menţionate, în timp ce bărbaţii, cu 35%.

Cea mai mare depreciere a cererilor vizează industria mecanicii uşoare, cu un deficit general de -46,6%. Nici pentru sectorul construcţiilor nu s-au intermediat mai multe angajări în raport cu anul 2007, scăderea fiind de 30,8%.

Singurul rezultat pozitiv a fost înregistrat în domeniul educaţiei, unde s-a înregistrat o creştere de 6,3%. Tot în raport cu 2007, alte domenii în care românii şi-au găsit de muncă mai mult prin intermediul Biroului Forţei de Muncă au fost cel bancar şi cel al intermedierilor de credite.

„Am schimbat trei locuri de muncă în doi ani, dar nu m-a ajutat nimeni de la Forţele de Muncă. A trebuit să mă înscriu obligatoriu, că altfel nu puteam să-mi schimb rezidenţa, dar de muncă am găsit printr-o agenţie privată", ne spune Elena Anastasiu (59 de ani), menajeră.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite