Biden transmite condoleanţe, de la Belgrad, familiilor victimelor campaniei NATO de bombardamente în Serbia din 1999

0
Publicat:
Ultima actualizare:
serial iugoslavia bombardare nato serbia 1999

Vicepreşedintele american Joe Biden a transmis marţi condoleanţe familiilor victimelor războaielor din Blacani, inclusiv victimelor bombardamentelor NATO în Serbia, relatează The Associated Press.

Pe când era senator, Biden a susţinut aprig bombardarea Serbiei de către NATO, în anii '90. El a declarat anterior că eforturile sale vizând să pună capăt războaielor din fosta Iugoslavie au reprezentat unul dintre cele mai "mândre momente" ale lungii sale cariere politice.

Bombardamentele coordonate de către Statele Unite, în 1999, au pus capăt atât reprimării etnicilor separatişti albanezi, cât şi conducerii de către Belgrad a fostei provincii sârbe Kosovo.

Însă intervenţia Alianţei Nord-Atlantice, soldată cu mii de morţi, i-a determinat pe mulţi sârbi cu vederi în general prooccidentale să se îndrepte către Rusia, aliatul tradiţional slav al Serbiei.

"Amintirea pierderii celor dragi este încă proaspătă", a declarat Biden pentru presă în urma unei întâlniri cu premierul sârb Aleksandr Vucici.

"Aş dori să le transmit condoleanţele mele familiilor celor ale căror vieţi au fost pierdute în timpul războaielor din anii '90, inclusiv celor ale căror vieţi au fost pierdute în urma campaniei NATO", a declarat vicepreşedintele american.

Dezmembrarea sângeroasă a fostei Iugoslavii s-a soldat cu zeci de mii de morţi şi a lăsat milioane de persoane fără locuinţe în Bosnia, Croaţia şi Kosovo. Tensiunile etnice sunt în continuare puternice în Balcani, unde aceste state vecine se ciondănesc pe tema vinei pentru baia de sânge.

Biden, care efectuează ultimul său turneu în Balcani în calitate de vicepreşedinte, a plecat marţi seara către Kosovo, care şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008.

Vizita sa relevă dorinţa Washingtonului de a-şi menţine influenţa în Balcani, în contextul unor eforturi din partea Moscovei de a păstra aproape Belgradul - unul dintre ultimii aliaţi ai Rusiei în regiune.

Turneul vicepreşedintelui american subliniază totodată îngrijorarea Washingtonului faţă de lentoarea reconcilierii în regiune, la 17 ani de la campania NATO şi după 21 de ani de la semnarea acordului de pace din Bosnia.

Aproximativ 300 de ultranaţionalişti, unii purtând tricouri cu poze ale candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane de la 8 noiembrie, au protestat în centrul capitalei sârbe faţă de vizita lui Biden.

Vicepreşedintele american a declarat la Belgrad că Serbia, ţara cea mai populată din Balcanii Occidentali, este extrem de importantă pentru pace în regiune.

Vucici, un fost ultranaţionalist care s-a transformat într-un reformator pro-UE, a reiterat angajamentul faţă de pace al Serbiei în regiune şi a avertizat că tensiunile mocnite din Balcani ar putea conduce la noi confruntări.

"Este nevoie doar de o scânteie pentru a declanşa haosul", a declarat premierul sârb.

La Priştina se aşteaptă ca Biden să-i îndemne pe liderii kosovari să implementeze acordul mediat de UE în vederea normalizării relaţiilor între Belgrad şi Kosovo, o ţară pe care sârbii o consideră în continuare provincia lor sudică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite