Biden şi liderii G7 vor conveni asupra unei interdicţii de a importa aur rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Joe Biden şi omologii săi din G7 vor conveni asupra unei interdicţii de a importa aur din Rusia, în timp ce extind sancţiunile împotriva Moscovei pentru războiul acesteia împotriva Ucrainei.

Statele Unite au mobilizat lumea pentru a impune Rusiei costuri economice rapide şi semnificative pentru a-l lăsa pe preşedintele Vladimir Putin fără veniturile de care are nevoie pentru a-şi finanţa războiul din Ucraina.

Departamentul de Trezorerie al SUA va emite marţi o hotărâre de a interzice importul de aur în SUA, ceea ce va izola şi mai mult Rusia de economia globală, împiedicând participarea acesteia la piaţa aurului, a declarat, sâmbătă, o sursă pentru Reuters.

Sancţiunile occidentale asupra Rusiei nu au vizat în mod direct transporturile comerciale de aur, dar multe bănci, transportatori şi rafinării au încetat să se mai ocupe de metalul rusesc după a început conflictul din Ucraina.

Aurul este un activ crucial pentru banca centrală rusă, care s-a confruntat cu restricţii privind accesul la unele dintre activele sale deţinute în străinătate din cauza sancţiunilor occidentale.

Acţiunile companiilor ruseşti de exploatare a aurului tranzacţionate în străinătate s-au prăbuşit în acest an pe fondul dificultăţilor, inclusiv vânzarea aurului şi rambursarea împrumuturilor către băncile sancţionate.

Rusia produce anual aproximativ 10% din aurul extras la nivel global. Depozitele sale de aur s-au triplat de când a anexat Crimeea în 2014.

Interzicerea importului de aur rusesc ar fi cea mai recentă dintre câteva serie de sancţiuni care vizează Moscova de la invazia sa din 24 februarie a Ucrainei, care a ucis sau rănit mii de oameni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite