Berlusconi, la un pas de a fi exclus din Senatul italian. Se termină în sfârşit epoca lui „Il Cavaliere”?

Berlusconi, la un pas de a fi exclus din Senatul italian. Se termină în sfârşit epoca lui „Il Cavaliere”?

Cu o „domnie” de 17 ani ce n-a putut fi clătinată de niciun proces, fostul premier pare că, în sfârşit, a rămas fără noroc. FOTO Reuters

Reîntors pe cai mari în politica italiană de la începutul acestui an, Silvio Berlusconi pare că a rămas, în sfârşit, fără noroc. Comisia pentru Imunităţi şi Alegeri a Senatului italian propune retragerea statului de senator pentru „Il Cavaliere” din cauza condamnării în instanţă la închisoare pentru evaziune fiscală şi fraudă.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Comisia pentru Imunităţi şi Alegeri a Senatului a decis, cu majoritate, să propună retragerea statului de senator lui Silvio Berlusconi", a declarat preşedintele structurii speciale, Dario Stefano, citat de site-ul agenţiei ANSA.
 
Silvio Berlusconi trebuie să ispăşească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunităţii. Berlusconi, 77 de ani, fusese condamnat în prima instanţă şi în apel la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, cu o interdicţie de cinci ani privind deţinerea de funcţii publice. 
 
Pedeapsa de condamnare la închisoare a fost confirmată de instanţa supremă, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sancţiunii suplimentare, cea de interzicere a funcţiilor publice. În privinţa condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an. Însă fostul premier italian ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau ar putea efectua muncă în folosul comunităţii.
 
Dosarul Mediaset este bazat pe achiziţionarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox. Trustul Mediaset, aparţinând familiei lui Silvio Berlusconi, a fost găsit vinovat că a cumpărat drepturi de difuzare, în intervalul 1995 - 1998, la preţuri majorate intenţionat, prin intermediul unor companii offshore, în scopul comiterii unor fraude fiscale.
 
În această vară, Berlusconi a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru că a plătit o minoră pentru sex şi apoi a abuzat de funcţie pentru a muşamaliza scandalul. În acest caz, „Il Cavaliere” mai are însă două căi de apel. 
 
În iunie, lungul şir de femei din viaţa lui Silvio Berlusconi a fost încununat de cele trei judecătoare care, în patru minute, i-au livrat acestuia verdictul pe care încerca să-l evite de doi ani şi jumătate. După un proces cu 50 de apariţii în instanţă, fostul premier italian a fost găsit vinovat că a plătit o prostituată minoră pentru sex şi că a făcut abuz de funcţia sa pentru a muşamaliza scandalul. 
 
Totodată, Berlusconi mai are pun alt dosar de corupţie, fiind investigat de procurorii din Napoli. Investigaţia este legată de numele senatorului Sergio De Gregorio, care a intrat recent în gruparea politică a lui Berlusconi, care a ieşit pe al doilea loc în alegerile parlamentare de luna trecută din Italia. 
 
Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost condamnat pe 7 martie la un an de închisoare în primă instanţă în procesul privind cumpărarea băncii Unipol, în care este acuzat de încălcarea secretului instrucţiei, o decizie la care va face însă apel.
 
CITEŞTE MAI MULT
 
 
Fostul premier Silvio Berlusconi a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru că a plătit o minoră pentru sex şi apoi a abuzat de funcţie pentru a muşamaliza scandalul. „Il Cavaliere” mai are însă alte două căi de apel.
 
 
Fostul premier italian va oferi publicul acces în vila despre care se spune că ar fi fost folosită de Berlusconi şi de prietenii săi pentru organizarea petrecerilor cu prostituate, dansatoare exotice îmbrăcate în călugăriţe, băutură şi droguri.
 
 
Fostul premier italian a adormit duminică, în timp ce se afla la o ceremonie pentru comemorarea victimelor Holocaustului. Gestul nu a fost însă singurul care a şocat: în discursul susţinut cu această ocazie, Berlusconi a spus că „Mussolini a făcut multe lucruri bune” şi că sprijinul pe care liderul fascist l-a acordat lui Hitler a fost în interesul Italiei.
 
 
Procurorii italieni au finalizat dosarul pentru cazul „Ruby”, în care fostul premier este acuzat că a plătit-o pentru sex pe dansatoarea exotică cunoscută drept „Ruby, hoaţa de inimi”. Totul s-ar fi petrecut pe când tânăra de origine marocană era încă minoră.
 
 
Parchetul din Napoli a cerut luni trimiterea imediată în justiţie a lui Silvio Berlusconi, suspectându-l pe fostul şef al Guvernului italian de corupţie pentru că a "cumpărat" un senator al opoziţiei, în urmă cu mai mulţi ani, relatează AFP.
 
 
Miniştrii care fac parte din partidul Poporul Libertăţii (PdL, centru-dreapta) au demisionat, a anunţat sâmbătă seara o purtătoare de cuvânt a vicepremierului Angelino Alfano, liderul formaţiunii, relatează AFP.
 
 
De pe marginea terenului de fotbal pe care se antrena AC Milan - echipă de fotbal pe care o controlează, fostul premier a declarat că îşi doreşte să obţină un nou mandat în fruntea Executivului de la Roma „din responsabilitate”. Atunci când a fost forţat să demisioneze, „Il Cavaliere” pierduse chiar şi încrederea propriului partid. Acum, sorţii par să-i surâdă încă o dată.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările