Berlusconi apelează la CEDO ca să evite pierderea scaunului de senator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni vor demara discuţiile pentru „expulzarea” fostului premier Silvio Berlusconi, condamnat la patru ani de închisoare, din Senatul italian. După ce a ameninţat voalat cu ruperea coaliţiei de guvernare, mişcare care ar arunca Italia într-un nou haos politic, Berlusconi apelează la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului ca să iasă din încurcătură.

Condamnat definitiv la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, Berlusconi a depus sâmbătă un recurs la comisia pentru alegeri şi imunitate din cadrul Senatului, care de luni începe procedurile de expulzare din Parlament a fostului premier.

Expulzarea lui Berlusconi de pe scena politcă, pe care activează de mai bine de 20 de ani, se bazează pe „legea Severino”, care interzice persoanelor care sunt condamnate la peste doi ani de închisoare să deţină funcţia de parlamentar.

Apărătorii lui Berlusconi susţin în documentele întocmite pentru recurs că legea contravine articolului 7 din Convenţia Europeană a Drepturile Omului, care stipulează că: „Nimeni nu poate fi condamnat pentru o acţiune sau o omisiune care, în momentul săvârşirii, nu constituia o infracţiune potrivit dreptului naţional sau internaţional. De asemenea, nu se poate aplica o pedeapsă mai severă decât aceea aplicabilă în momentul săvârşirii infracţiunii”.

Legea Severino a intrat în vigoare în timpul succesorului lui Berlusconi, tehnocratul Mario Monti. Apărătorii lui Berlusconi spun că legea nu se poate aplica în cazul lui „Il Cavaliere” pentru că delictul pentru care fostul premier a fost condamnat s-a produs înainte ca legea să intre în vigoare. Aşadar, „apusul politic” al lui Berlusconi s-ar putea amâna.

Totuşi, presiunile făcute de Berlusconi şi partidul său, Poporul Libertăţii, sunt tot mai puternice în ultima perioadă.

Disensiunile dintre cele două mari partide italiene, care formează coaliţia guvernamentală de la Roma, în privinţa excluderii fostului premier Silvio Berlusconi din Parlament vor duce, cel mai probabil, la căderea Guvernului şi la organizarea de alegeri anticipate a doua oară în mai puţin de un an.

Dacă fragila coaliţie de guvernare se va rupe, Guvernul va cădea şi, cel mai probabil, „ar putea avea loc alegeri anticipate în 24 şi 25 noiembrie”, scria zilele trecute „La Repubblica”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite