Berlinul vrea clarificări din partea lui Trump cu privire la Putin şi NATO: Alianţa nu poate fi tratată ca o afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american ales Donald Trump trebuie să îşi clarifice opiniile cu privire la Rusia şi să înţeleagă faptul că NATO trebuie tratată ca o alianţă de valori împărtăşite, nu ca o afacere, a declarat ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, citată de Reuters.

„Să sperăm că ceea ce îi vor spune consilierii săi şi ceea ce trebuie să înveţe este că NATO nu este doar o afacere. Nu este o companie“, a declarat joi Ursula von der Leyen. „Nu ştiu cum apreciază NATO“, a adăugat ea, potrivit Reuters şi news.ro.

În cursul campaniei sale electorale, Trump a ameninţat că va abandona aliaţii SUA din Europa, dacă aceştia nu cheltuie suficient pentru apărare.

„Nu poţi spune nu contează trecutul şi nici valorile pe care le împărtăşim, ci doar că trebuie să încercăm să obţinem cât mai mulţi bani posibil (din NATO - n. red.)“, a subliniat oficialul german.

Von der Leyen l-a sfătuit pe Trump să nu se apropie prea mult de preşedintele rus Vladimir Putin, notând că NATO a stat alături de Statele Unite după atacurile din 11 septembrie 2001.

„Donald Trump trebuie să spună clar de ce parte este. Dacă este de partea legii, păcii şi democraţiei sau dacă nu îi pasă de toate acestea ci îşi caută cel mai bun prieten“ în Putin, a adăugat ea.

Trump şi-a exprimat în repetate rânduri admiraţia pentru Putin, criticat de Occident pentru acţiunile sale în Ucraina şi Siria.

Peskov: Trump şi Putin au „aceleaşi principii de politică externă“

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat joi, la New York, că felul în care vede Donald Trump politica externă este „fenomenal de apropiat“ de cel al preşedintelui rus Vladimir Putin.

În opinia sa, există o bază solidă pentru a lansa un dialog important între Moscova şi Washington.

„Ei (Putin şi Trump - n. red.) au stabilit aceleaşi principii de politică externă, iar acest lucru este incredibil“, a declarat Peskov.

„Este fenomenal cât de aproapiaţi sunt în ceea ce priveşte abordarea lor conceptuală privind politica externă. Iar aceasta este, probabil, o bază bună pentru optimismul nostru moderat că vor putea cel puţin să lanseze un dialog pentru a începe să cureţe grajdurile lui Augias în relaţiile noastre bilaterale“, a adăugat el.

În condiţiile în care Moscova şi Washingtonul au divergenţe profunde asupra Siriei, Ucrainei şi NATO, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus a estimate că ar putea dura mult timp până când relaţiile dintre cele două puteri se vor îmbunătăţi semnificativ.

Anterior, Peskov a declarat pentru agenţia TASS că Putin este dispus să fie flexibil în ceea ce priveşte repararea relaţiilor, dar există o limită a flexibilităţii sale şi că are nevoie de reciprocitate din partea SUA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite