Berlinul pregăteşte o nouă "politică răsăriteană"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre planurile aflate pe agenda de lucru a oficialilor de la Berlin, în perspectiva preluării, din ianuarie 2007, a preşedinţiei UE, se află şi elaborarea unei noi politici europene în

Printre planurile aflate pe agenda de lucru a oficialilor de la Berlin, în perspectiva preluării, din ianuarie 2007, a preşedinţiei UE, se află şi elaborarea unei noi politici europene în spaţiul postsovietic. Cotidianul "Nezavisimaia Gazeta" notează într-un articol publicat recent că, încă din primăvară, în presa germană au apărut o serie de ştiri, citând surse guvernamentale, referitoare la elaborarea "Unei noi politici răsăritene" a UE, având ca direcţie centrală zona Caucazului. Ideea a fost materializată într-un document intitulat "Politica de vecinătate plus", pregătit de MAE german.
"Nezavisimaia Gazeta" citează în acest sens cotidianul "Frankfurter Allgemaine", în opina căruia o asemenea politică ar urma să împiedice apariţia în spaţiul dintre UE şi Rusia a unui "vacuum de integrare şi securitate", demonstrând, totodată, interesul europenilor faţă de o regiune "în care se observă concurenţa geopolitică a Rusiei şi Statelor Unite". În felul acesta, notează ziarul, diplomaţia germană speră să iasă din dilema în care, pe de o parte, UE nu se poate extinde la nesfârşit, iar pe de alta, doreşte să menţină pe orbita sa fostele republici sovietice care bat la uşa ei. Documentul german, care pledează pentru "un parteneriat între UE şi Europa răsăriteană pe calea modernizării", vizează Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan. Nu este omisă nici Belarus, "imediat ce aici vor fi create premisele necesare".Exportul de stabilitate Participarea UE în aceste ţări, scrie cotidianul rusesc, ar urma să se rezume la întărirea exportului de stabilitate, democraţie şi a perspectivelor de bunăstare. Fără a promite acestor ţări intrarea în Uniune, dar menţinând această ţintă ca momeală, "planul parteneriatului modernizat" prevede încheierea unor acorduri bilaterale sau regionale în diferite domenii de activitate. Se are, de asemenea, în vedere, să se ofere acestor state posibilitatea de a participa la politica externă şi de securitate a UE, prin adeziunea acestora la declaraţii şi acţiuni comune.

Crearea unei "zone tampon" între UE şi Rusia
Interesul faţă de fostele republici sovietice amintite induce ideea creării unei "zone tampon" între UE şi Federaţia Rusă, demonstrând că planul german "merge mai departe decât actuala politică de vecinătate" europeană, care "şi aşa reprezintă una dintre pietrele de încercare în relaţiile cu Rusia". În acest sens, autorii documentului precizează că sunt conştienţi de "sensibilitatea şi pretenţiile manifestate de Rusia în regiune", ceea ce-i face să sublinieze că premisa succesului unui asemenea plan este realizarea "unei angajări concrete a Rusiei".

Al treilea jucător în spaţiul postsovietic
"Nezavisimaia Gazeta" este de părere că activarea unui al "treilea jucător"în spaţiul postsovietic şi atragerea unor vecini prioritari pentru Rusia în orbita politicii externe şi de securitate a UE ameninţă cu apariţia unor "suprafeţe suplimentare de fricţiune" în relaţiile dintre UE şi Federaţia Rusă, într-un moment în care se poartă tratative pentru încheierea unui nou acord de colaborare şi parteneriat între acestea.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite