Berlinul insistă ca Moscova să clarifice cazul Navalnîi. Alte două laboratoare confirmă otrăvirea opozantului rus cu Noviciok

Berlinul insistă ca Moscova să clarifice cazul Navalnîi. Alte două
laboratoare confirmă otrăvirea opozantului rus cu Noviciok

Aleksei Navalnîi FOTO RIA

Un laborator din Franţa şi un altul din Suedia care au analizat „eşantioane prelevate” lui Aleksei Navalnîi, spitalizat în prezent la Berlin, au confirmat otrăvirea opozantului rus cu un agent neurotoxic din gama Noviciok, a anunţat luni Guvernul german, care a cerut din nou „clarificări” Rusiei cu privire la acest caz, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ne reînnoim apelul adresat Rusiei de a prezenta clarificări cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

Otrăvirea lui Navalnîi constituie o „gravă încălcare” a Convenţiei privind armamentul chimic, a reiterat Berlinul.

Navalnîi este internat din 22 august într-un spital din Berlin, unde a fost adus la două zile după ce i s-a făcut rău în avionul cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova.

Guvernul german a anunţat la 2 septembrie că deţine „probe fără echivoc” ale otrăvirii lui Navalnîi cu un agent neurotoxic din gama Noviciok, o otravă dezvoltată de sovietici începând cu anii '70 şi moştenită de ruşi. Aceste probe au fost obţinute în urma unor teste realizate de un laborator militar german.

Testele similare efectuate recent în Franţa şi Suedia au confirmat rezultatele iniţiale, a anunţat luni Steffen Seibert.

„Ne reiterăm apelul ca Rusia să prezinte explicaţii cu privire la aceste evenimente. Ne aflăm în contact strâns cu partenerii noştri europeni în vederea luării unor noi măsuri”, a anunţat el în comunicat.

Moscova refuză să deschidă o anchetă completă în acest caz, rezumându-se la simple verificări. De asemenea, insistă că medicii săi nu au găsit urme de otravă în corpul opozantului rus.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările