Benedict al XVI a caterisit aproape 400 de preoţi acuzaţi de abuzuri asupra minorilor

Benedict al XVI a
caterisit aproape 400 de preoţi acuzaţi de abuzuri asupra minorilor

Fostul papă, Benedict al XVI-lea. FOTO: Reuters

Fostul papă, Benedict al XVI-lea, a caterisit în numai doi ani aproape 400 de preoţi acuzaţi de abuzuri sexuale asupra minorilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Statisticile arată că în 2011-2012, faţă de anii precedenţi a avut o creştere semnificativă a caterisirilor, potrivit documentului obţinut de Associated Press, dar a cărui veridicitate a fost recunoscută celor de la BBC de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.

Aceste dezvăluiri reprezintă o premieră deoarece este pentru prima oară când administraţia de la Vatican a fost pusă în faţa faptului de a explica nivelul ridicat al abuzurilor clerului asupra minorilor.

Reprezentanţii Bisericii aflaţi la Geneva au fost asaltaţi de jurnalişti pentru a afla informaţii noi privind această chestiune.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a declarat, iniţial, că documentele pe care le-au obţinut cei de la Associated Press nu ar fi bune, datele prezentate în acel document fiind greşit interpretată, însă ulterior declaraţia lui Lombardi a fost rectificată.

Potrivit datelor furnizate numărul preoţilor caterisiţi în 2011 şi 2012 este peste dublul celor 171 de preoţi caterisiţi în anii 2008-2009. De asemenea agenţia AP susţine în momentul de faţă alte 400 de cazuri au fost trimise pentru a fi judecate de tribunalul Bisericii sau fie anchetate de administraţie.

Succesorul lui Benedict al XVI-lea, papa Francisc a declarat că acuzaţiile aduse preoţilor care au comis acele fapt sunt „ruşinea bisericii”.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: