Belarusul va institui embargo alimentar asupra mărfurilor din Occident, ca răspuns la noile sancţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock / Clădirea Guvernului Belarusului
Foto: Shutterstock / Clădirea Guvernului Belarusului

De la 1 ianuarie 2022, Belarusul va institui un embargo alimentar asupra mărfurilor din „ţările care duc o politică neprietenoasă faţă de republică”. Acest lucru este precizat în comentariul la decretul guvernamental intitulat „Cu privire la aplicarea măsurilor speciale în legătură cu anumite tipuri de mărfuri”, difuzat marţi. Comentariul a fost făcut de serviciul de presă al Consiliului de Miniştri din Belarus.

„Ţinând cont de încercările continue ale Occidentului de a exercita presiuni ilegale prin impunerea de sancţiuni asupra ţării noastre, Republica Belarus a luat măsuri de represalii. Conform deciziei guvernului, de la 1 ianuarie 2022, este introdus un embargo alimentar pe o gamă largă a mărfurilor produse în ţări care implementează politici discriminatorii şi desfăşoară acţiuni neprietenoase în atitudinea ţării noastre”, - a declarat în comunicat serviciul de presă al guvernului.

Potrivit Consiliului de Miniştri din Belarus, în primele 10 luni din 2021, Belarusul a importat produse alimentare din astfel de ţări în valoare de peste 530 de milioane de dolari.
Potrivit rezoluţiei Consiliului de Miniştri al republicii „Cu privire la aplicarea măsurilor speciale pentru anumite tipuri de mărfuri” publicată marţi, interdicţia de import se aplică unui număr de mărfuri din ţările Uniunii Europene (UE), SUA, Canada, Norvegia, Albania, Islanda, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Muntenegru şi Elveţia. Lista mărfurilor interzise include porcii şi carnea acestora, carnea de bovine, o serie de produse secundare, carne sărată, în saramură, uscată sau afumată, făină alimentară din carne sau subproduse din carne, lapte şi produse lactate (cu unele excepţii), legume, altele decât cele destinate însămânţării, fructe şi nuci, grăsime de porc şi grăsime de pasăre, grăsime de bovine, oi sau caprine, stearina de untură şi alte uleiuri animale, cârnaţi şi produse similare, produse de cofetărie, sare şi alte produse.

Există şi excepţii

Guvernul a explicat că „prioritare pentru Republica Belarus sunt interesele cetăţenilor săi”. În acest sens, au arătat reprezentanţii Consiliului de Miniştri, decretul guvernamental nu va afecta mărfurile importate de belaruşi pentru consumul personal şi nici, de exemplu, alimentele pentru copii şi o serie de alte articole critice pentru piaţa Belarusului. „Totodată, vor fi luate măsuri pentru asigurarea unui echilibru în piaţa de consum, inclusiv prin asigurarea acesteia cu produse obţinte pe plan intern”, a menţionat serviciul de presă.

„În cazul unor noi acţiuni distructive împotriva ţării noastre, Republica Belarus îşi rezervă dreptul de a extinde lista mărfurilor interzise”, a spus Consiliul de Miniştri.

Pe 2 decembrie, UE a introdus cel de-al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Belarusului, pachet care include 17 persoane şi 11 organizaţii. De asemenea, Departamentul de Trezorerie al SUA a impus restricţii asupra titlurilor de stat din Belarus, interzicând tranzacţiile cu noi titluri de stat ale republicii, emise după 2 decembrie, cu o scadenţă de peste 90 de zile. În plus, din cauza crizei migraţiei şi în lumina acuzaţiilor de încălcare a libertăţilor civile în republică, în listele de sancţiuni au fost incluse 20 de persoane fizice şi 12 persoane juridice, precum şi trei aeronave.

Autorităţile Marii Britanii şi Canadei au anunţat şi ele introducerea unor sancţiuni suplimentare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite