Belarus. Putin îl felicită pe Lukaşenko, Comisia Europeană îi cere să înceteze reprimarea protestatarilor paşnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a trimis luni o „telegramă de felicitare“ omologului său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, care a fost proclamat învingător în urma unui scrutin controversat, marcat de proteste violente. Comisia Europeană a cerut autorităâilor belaruse să înceteze reprimarea protesttatarilor, în timp ce Polonia cere un summit UE.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a trimis luni o „telegramă de felicitare“ omologului său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, care a fost proclamat învingător în urma unui scrutin controversat, marcat de manifestaţii antiguvernamentale reprimate violent, transmite AFP.

„Contez pe faptul că acţiunea dumneavoastră în fruntea statului va permite dezvoltarea viitoare a relaţiilor ruso-belaruse reciproc avantajoase“, i-a transmis Putin lui Lukaşenko, potrivit Kremlinului.

Preşedintele belarus şi-a acuzat în ultimele săptămâni aliatul tradiţional rus că vrea să-i transforme ţara într-un vasal, că susţine opoziţia şi încearcă să-l destabilizeze.

AFP mai transmite că Lukaşenko a primit felicitări şi din partea liderului chinez Xi Jinping.

Polonia a chemat luni la organizarea unui summit extraordinar al Uniunii Europene cu privire la situaţia din Belarus, după ciocnirile de la Minsk în urma cărora o persoană a murit şi câteva zeci au fost rănite.

„Autorităţile au făcut uz de forţă împotriva propriilor cetăţeni care cereau o schimbare în ţară. Trebuie să susţinem poporul belarus în căutarea sa a libertăţii“, a declarat într-un comunicat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.

La rândul său, Ministerul de Externe de la Varşovia a condamnat violenţele şi le-a cerut autorităţilor din ţara vecină ‘să oprească escaladarea situaţiei şi să înceapă să respecte drepturile fundamentale ale omului’.

„În faţa evenimentelor în derulare în Belarus, Ministerul de Externe polonez îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de pacificarea brutală a demonstraţiilor postelectorale. Reacţia dură, folosirea forţei împotriva protestatarilor paşnici şi arestările arbitrare sunt inacceptabile“, afirmă comunicatul diplomaţiei poloneze.

Candidata opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a refuzat luni să recunoască rezultatele oficiale anunţate de Comisia Electorală Centrală, care îl dau învingător categoric pe Lukaşenko cu peste 80% din voturi.

„Regimul trebuie să reflecteze la cum să ne cedeze puterea. Mă consider învingătoare a acestor alegeri“, a declarat ea în faţa presei luni, denunţând represiunea din cursul nopţii.

Svetlana Tihanovskaia a acuzat că alegerile au fost fraudate masiv, iar colaboratorii săi au cerut renumărarea voturilor în secţiile cu probleme, a transmis Reuters.

„Hărţuirea şi represiunea violentă a protestatarilor paşnici nu au loc în Europa", transmite preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept răspuns la intervenţia în forţă din Belarus împotriva protestatarii care au ieşit în stradă duminică pentru a manifesta împotriva realegerii lui Aleksandr Lukaşenko pentru un al şaselea mandat de preşedinte.

„Drepturile fundamentale trebuie să fie respectate în Belarus.

Cer tuturor autorităţilor belaruse să asigure că voturile din alegerile de ieri (nr. duminică) sunt numărate şi publicate corespunzător", a adăugat liderul Comisiei Europene.Un mesaj de condamnare a violenţelor din Belarus a venit şi dintr-o declaraţie comună semnată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Europene, Joseph Borell, şi de comisarul european pentru vecinătate Oliver Verhely.

„Noaptea alegerilor a fost marcată de violenţe disproporţionate şi de neacceptat împotriva protestatarilor paşnici. (...) Condamnăm violenţa şi cerem eliberarea imediată a tuturor celor arestaţi în timpul nopţii. Autorităţile belaruse trebuie să asigure că dreptul fundamental al adunărilor paşnice este respectat. (...)

Respectarea drepturilor omului, democraţia, alegerile libere şi corecte vor garanta stabilitatea şi suveranitatea Belarusului. Vom continua să monitorizăm evoluţiile pentru a stabili viitorul răspuns şi relaţia cu Belarusul în contextul situaţiei în continuă evoluţie din prezent", au transmis cei doi oficiali europeni.

O reacţie mai dură a venit din partea grupului Renew Europe care „condamnat represiunea violentă de după fraudarea alegerilor" şi a cerut sancţiuni împotriva Belarusului.

„Uniunea Europeană trebuie să preia conducerea în condamnarea fermă a regimului actual din Belarus cu acţiuni concrete şi aplicate, susţinându-i pe cei care cer schimbare democratică şi libertate în regiune şi trebuie să revizuiască rapid politica noastră privind oficialii regimului. Mai mult ca niciodată cetăţenii din Belarus au nevoie de susţinerea puternică a Uniunii Europene pentru exprimarea liberă a părerilor", a transmis liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloş.

Cel puţin o persoană ar fi decedat în urma confruntărilor violente dintre poliţie şi mii de protestatari care au ieşit în stradă pentru a denunţa rezultatele alegerilor din Belarus.

Conform centrului pentru drepturile omului Viasna, un tânăr protestatar a încetat din viaţă ca urmare a unui traumatism cranian după ce a fost lovit de un vehicul de poliţie. Zeci de alte persoane au fost rănite în urma protestelor de duminică noapte.

image

Conform Viasna, poliţia şi forţele de securitate au reţinut, pe 9 august, cel puţin 130 de observatori independenţi ai alegerilor, jurnalişti şi protestatari în Minsk, şi peste 100 în alte oraşe unde au avut loc proteste după anunţarea rezultatelor de către biroul electoral.

După ce a dispersat mulţimea, poliţia a urmărit grupuri mici de protestatari prin Minsk timp de câteva ore, conform Associated Press.

În Brest, forţele de ordine au folosit gaz lacrimogene şi grenade de semnalizare, pentru a dispersa o adunare de 2-300 de persoane care a fost parte a unei adunări iniţiale de 5.000 de persoane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite