Belarus. Povestea bloggerului-activist care coordonează protestele bieloruşilor din Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Epa-Efe
Foto Epa-Efe

Un tânăr blogger bielorus adăpostit în Polonia sprijină şi coordonează protestatarii din ţara sa printr-un canal de informare şi prin aplicaţia de mesagerie Telegram.

Stsiapan Sviatlou, 22 de ani, şi-a transformat canalul Nexta live în sursă de informare şi coordonare a protestelor din Belarus în măsura în care preşedintele Lukaşenko încearcă să reprime vocile jurnaliştilor şi grevele din ţară.

Tânărul a explicat pentru Politico că este singura cale întrucât oricine ar face asta din Belarus ar fi arestat. Iar „alţi oameni din afara Belarus nu au asemenea canale şi site-uri majore care să arate ce se întâmplă la scară mare”.

Mulţi lideri ai opoziţiei au fost arestaţi sau alungaţi din ţară de regimul lui Lukaşenko, în timp ce televiziunea publică a devenit o ramură guvernamentală de propagandă: „jurnalişti” ruşi au venit în locul personalului bielorus intrat în grevă.

Guvernul lui Lukaşenko nu a avut însă putere să închidă Nexta - în mare măsură pentru că Sviatlou foloseşte Telegram, o aplicaţie de mesagerie criptată dezvoltată de doi ingineri ruşi.

Aceasta a căpătat un rol central în organizarea protestelor: de pildă, Nexta a oferit direcţii precise pentru protestele de Ziua Independenţei, pe 25 august.

Lukaşenko a reacţionat denunţând informaţiile distribuite de opoziţie ca „fake news” şi a îndemnat oamenii să fie raţionali: „Rămâneţi cu capul pe umeri! Citiţi ştirile pe internet şi canalele Telegram, urmăriţi şi televiziunea publică, care e acum terfelită, şi comparaţi. Comparaţi şi gândiţi”.

Totodată el a avertizat că vor fi consecinţe pentru cei care ascultă de voci din exterior.

„Azi trebuie să vă folosiţi creierele, nu smartphone-urile. Gândiţi! Spuneţi tuturor că nimeni nu încearcă să convingă pe nimeni. Până aici. Vă apropiaţi de o line roşie. Dacă o treceţi, veţi suporta consecinţele. Dacă ieşiţi în stradă, va trebui să vă descurcaţi. Dacă începeţi să distrugeţi lucruri, veţi fi traşi la răspundere”, a avertizat Lukaşenko.

Sviatlou a venit în Polonia în 2015 pentru a studia film şi producţie TV. Tot atunci a înfiinţat Nexta („cineva” în bielorusă) -iniţial canal muzical You Tube, a devenit un canal de ştiri despre regimul Lukaşenko. Un film de 60 de minute realizat de activistul bielorus descrie ascensiunea la putere a lui Lukanşeko, începând din 1994.

„Căile unduite secrete prin care a ajuns la putere un obscur preşedinte de colectiv ”, anunţa tânărul activist anul trecut. Filmul a strâns peste trei milioane de vizualizări.

În 2018, statul Belarus a încercat să-i închidă profilul de You Tube - a fost momentul când s-a mutat pe Telegram. O decizie bună în contextul protestelor izbucnite luna asta în Belarus, întrucât, spre deosebire de Whatsapp, Facebook sau Instagram, Telegram este mai rezistent cenzurării internetului de către guvern. Unul din creatorii aplicaţiei, Pavel Durov, exilat din Rusia, a explicat pe Twitter că compania „a permis instrumente anti-cenzură” în aplicaţie.

„De multe ori suntem singura sursă de informare despre ce se întâmpla în ţară”, a spus Sviatlou, care a povestit cum a evoluat canalul său: iniţial a fost o cale de informare şi mediu de ştiri ca să devină centru de coordonare a protestelor.

Tânărul a mărturisit că nu se aştepta să se ajungă la un nivel atât de mare de brutalitate şi să se tragă în protestatari paşnici. A crezut că s-a atins o limită, dar, „cu fiecare noul clip, vedeam că m-am înşelat şi autorităţile n-au limite şi oamenii vot fi bătuţi şi împuşcaţi”.

Astfel că Nexta a preluat un rol de coordonare: a distribuit anunţuri despre proteste, hărţi ale demonstraţiilor, instrucţiuni despre cum să fenteze blocajele internetului, cum să împartă WI-FI, apeluri la ajutor şi contacte ale avocaţilor.

Canalul are peste 2 milioane de urmăritori, adică o cincime din populaţia Belarusului şi alţi sute de mii de oameni îl urmăresc pe Sviatlou pe reţelele sociale.

Sediul activităţilor lui Sviatlou în Polonia este Casa Bielorusă - din centrul Varşoviei, care a adăpostit opoziţia bielorusă din 2010 încoace. Aici, alături de alţi trei colaboratori, navighează prin mii de clipuri şi mesaje transmise din Belarus.

La începutul protestelor primea 200 de mesaje pe minut - la finalul zilei se strângeau 100.000 de mesaje. Sviatlou subliniază că distribuie pe canalul său informaţii din surse verificabile, martore la evoluţiile din Belarus. Dar site-ul său nu are reporteri care să verifice materialele pe teren.

Sviatlou primeşte ameninţări în mod regulat şi autorităţile din Belarus au emis un mandat de arestare pe numele său. Ultima oară când a fost în ţara sa, în 2018, autorităţile i-au percheziţionat casa.

El spune că şi-ar dori să fie pe stradă cu compatrioţii săi, dar nu poate neglija situaţia: Asociaţia Jurnaliştilor din Belarus a documentat cel puţin 55 de cazuri de jurnalişti reţinuţi - un bilanţ care cel mai probabil a crescut de luni încoace.

„Aş fi imediat reţinut...Sunt mult mai util aici decât în Belarus. În plus, oamenii ne cer asta, înţeleg. Chiar dacă suntem la 500 de kilometri de Minsk, suntem tot bieloruşi care îşi doresc schimbare şi libertate pentru ţara lor”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite