Belarus. Lidera protestatarilor, Maria Kolesnikova, inculpată pentru periclitarea securităţii naţionale. Câţi ani de închisoare riscă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opozanta Maria Kolesnikova, arestată săptămâna trecută, a fost inculpată pentru periclitarea securităţii naţionale, a anunţat comitetul naţional de investigaţii de la Minsk.

Ea riscă până la cinci ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată de această acuzaţie, în conformitate cu legea din Belarus.

Kolesnikova s-a angajat în "apeluri la acţiuni menite să pericliteze securitatea naţională a Republicii Belarus", a afirmat Comiteul de investigaţii într-un comunicat postat pe reţeaua Telegram.

"Ea rămâne în arest. O investigaţie este în desfăşurare", se mai menţionează în comunicat.

Kolesnikova este o aliată apropiată a liderei opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care a fugit în Lituania luna trecută, în toiul reprimării violente a protestelor opoziţiei.

Tihanovskaia s-a angajat într-un interviu publicat marţi seară să-i asigure siguranţa preşedintelui Aleksandr Lukaşenko dacă acesta va demisiona şi se va retrage paşnic.

Maria Kolesnikova acuză agenţi din cadrul Securităţii (KGB) că i-au pus cu forţa un sac pe cap şi au ameninţat să o execute în timp ce încercau să o expulzeze de pe teritoriul belarus în Ucraina, relatează Reuters.

 ”El mi-a spus în mod expres că, dacă nu plec de bună voie din Belarus, voi fi oricum expulzată, vie sau bucăţi”, scrie ea.

”Am fost, de asemenea, ameninţată cu încarcerarea (pe o perioadă de) 25 de ani”, acuză Kolesnikova.

Această declaraţie a fost difuzată de site-ul belarus de informaţii tut.by, care îl citează pe avocatul opozantei.

O reprezentantă a opoziţiei belaruse şi contestării fără precedent declanşate de anunţarea realegerii preşedintelui Aleksandr Liukaşenko la 9 august, Maria Kolesnikova a fost răpită luni de bărbaţi care purtau cagule.

Ea şi-a rupt paşaportul pentru a evita să fie expulzată cu forţa către Ucraina, dezvăluia marţi agenţia ucraineană de presă Interfax Ukraine.

Avocatul său a anunţat joi că opozanta vrea să dea autorităţile în judecată, mai ales Securitatea belarusă (KGB), din cauza tratamentului la care a supus-o.

Alt opozant, Maxim Znak, a fost de asemenea arestat. Susţinătorii săi afirmă că acesta a fost răpit miercuri de către bărbaţi mascaţi, în civil.

Comisia naţională belarusă de anchetă a confirmat detenţai celor doi şi a precizat că sunt acuzaţi de aducere atingere securităţii statului.

Svetlana Tihanovskaia, candidata înfrântă în alegerile prezidenţiale de la 9 august, a fugit în Lituania încă din primele zile ale contestării din Belarus.

Proteste zilnice au avut loc în Belarus de la alegerile prezidenţiale de pe 9 august. În weekendul trecut, cel puţin 100.000 de persoane s-au adunat pentru un marş de protest la Minsk.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite