Belarus. Aleksandr Lukaşenko primeşte un ultimatum din partea opozantei Sviatlana Ţihanouskaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaj cu Sviatlana Ţihanouskaia şi Aleksandr Lukaşenko FOTO Arhivă
Colaj cu Sviatlana Ţihanouskaia şi Aleksandr Lukaşenko FOTO Arhivă

Opozanta belarusă Sviatlana Ţihanouskaia i-a dat marţi un ultimatum lui Aleksandr Lukaşenko, cerându-i liderului de la Minsk să părăsească puterea până cel târziu la 25 octombrie.

„Dacă cererile noastre nu sunt respectate până la 25 octombrie, întreaga ţară va coborî paşnic în stradă şi la 26 octombrie toate întreprinderile vor fi în grevă, drumurile vor fi blocate, în timp ce magazinele de stat nu vor mai vinde nimic”, a avertizat Ţihanouskaia, citată într-un comunicat.

Sviatlana Ţihanouskaia se află în prezent în Lituania, unde s-a refugiat a doua zi de la scrutinul prezidenţial din 9 august.

Alegerile din 9 august au fost urmate de manifestaţii de amploare anti-Lukaşenko, care este presat să recunoască fraudele electorale şi să organizeze un nou vot.

Aflat de 26 de ani la putere, Aleksandr Lukaşenko susţine că votul din 9 august a avut loc corect şi refuză să dea curs cererilor manifestanţilor. Ba mai mult, se dedă represiunii cu arestări brutale, torturi şi intimidări.

Luni, după un noul val de arestări în rândul protestatarilor, Poliţia Belarusă a fost autorizată să folosească arme letale în cursul manifestaţiilor în caz de necesitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite