Belarus. Abonaţii canalului tv Belsat şi utilizatorii site-urilor internet care difuzează postul, declaraţi extremişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţi ai Belsat
Angajaţi ai Belsat

Ministerul de Interne din Belarus i-a declarat miercuri drept extremişti pe abonaţii canalului de televiziune prin satelit Belsat, cu sediul în Polonia, precum şi pe utilizatorii reţelelor de social media şi ai site-urilor de Internet care difuzează programe ale acestui post de televiziune, considerată una dintre principalele tribune ale opoziţiei belaruse.

"Printr-o decizie a Ministerului de Interne sunt recunoscute ca organizaţii teroriste grupurile de cetăţeni reuniţi în jurul resurselor internet ale Belsat, iar activitatea lor este interzisă pe teritoriul belarus", informează Belsat pe canalul său Telegram.

Astfel, Belsat este declarat de regimul de la Minsk drept "organizaţie extremistă", iar orice abonat al canalului tv respectiv şi al resurselor care difuzează programele sale va fi recunoscut de forţele de securitate din Belarus ca membru al unei astfel de formaţiuni şi poate fi urmărit penal.

Belarus declarase deja drept extremiste site-urile de internet şi reţelele de social media ale Belsat în iulie, o decizie care a fost condamnată de Comisia Europeană şi calificată drept "un alt exemplu de reprimare a libertăţii de expresie şi de informare sub regimul lui Aleksandr Lukaşenko, care încearcă să reducă la tăcere toate vocile independente".

O criză politică profundă afectează Belarus de la alegerile prezidenţiale din august 2020, în urma cărora Lukaşenko şi-a proclamat victoria cu peste 80% din sufragii, un rezultat despre care opoziţia şi Occidentul susţin că a fost obţinut prin fraudă.

În decurs de mai multe luni, mii de manifestanţi au ieşit în stradă în diferite oraşe ale ţării pentru a participa la demonstraţii paşnice, care au fost reprimate cu brutalitate de către poliţie şi forţele de securitate.

Pe fondul represiunilor, autorităţile au interzis zeci de organizaţii neguvernamentale având legătură cu opoziţia şi cu apărarea drepturilor omului, precum şi peste 100 de canale Telegram, între care NEXTA, NEXTA-Live şi LUXTA, care din august 2020 cer demisia preşedintelui belarus şi încetarea represiunii.

Guvernul belarus a aprobat un ordin executiv care permite Ministerului de Interne să întocmească liste cu organizaţii, grupuri şi persoane acuzate de desfăşurarea unor activităţi extremiste, care să facă posibilă urmărirea lor penală.

Belsat este un canal de televiziune prin satelit înfiinţat în 2007 în baza unui acord între Ministerul de Externe polonez şi Televiziunea Publica Poloneză (TVP) şi care emite preponderent în limbile belarusă şi rusă. Canalul a fost blocat în Belarus în august 2020, pe fondul protestelor declanşate după alegerile prezidenţiale, în care Lukaşenko, care se află din 1994 la putere, a revendicat victoria.

Un tribunal din Minsk i-a arestat la 30 octombrie - pentru 15 zile - pe reprezentanta Belsat în Belarus, Irina Slavnikova, şi pe soţul ei, Aleksandr Loiko, pentru postări de materiale difuzate de canalul respectiv de televiziune pe paginile lor de Facebook. 

SUA: Locuitorii din Minneapolis au respins reforma radicală a poliţiei după moartea lui George Floyd

Locuitorii din Minneapolis au respins ideea unei reforme radicale a poliţiei oraşului, la aproape un an şi jumătate după ce afro-americanul George Floyd a murit asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb, ceea ce a dus la manifestaţii masive în întreaga lume, relatează AFP, preluată de agerpres.ro.

După moartea în mai 2020 a bărbatului de 46 de ani, în Minneapolis şi în alte oraşe din SUA au apărut numeroase apeluri la "destructurarea poliţiei".

Aproape un an şi jumătate mai târziu, alegătorii din această metropolă, aflată în centrul marilor manifestaţii antirasiste din vara lui 2020, au fost chemaţi la urne să spună dacă doresc "înlocuirea serviciilor de poliţie cu servicii de securitate publică", ce ar urma să pună accentul în mai mare măsură pe prevenirea criminalităţii.

Peste 56% dintre locuitorii acestui mare oraş din statul Minnesota au votat împotrivă.

Primarul democrat din Minneapolis, Jacob Frey, care candidează pentru un nou mandat, s-a opus propunerii de reformă şi a salutat rezultatul votului.

"Avem nevoie de o schimbare profundă şi structurală a menţinerii ordinii în America", le-a spus Frey susţinătorilor, conform Washington Post. "În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că poliţiştii lucrează direct cu comunitatea, pentru a ne garanta securitatea", a precizat el.

Dacă măsura ar fi fost adoptată, puterile departamentului de poliţie ar fi fost stabilite de primar şi consiliul local şi ar fi fost alocate mai multe resurse pentru recrutarea de lucrători psihosociali.

În aprilie, Departamentul de Justiţie a anunţat o anchetă asupra poliţiei din Minneapolis pentru a stabili dacă aceasta a folosit sistematic forţa excesivă şi dacă "s-a angajat într-un model sau o practică de menţinere a ordinii neconstituţională sau ilegală".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite