Belgradul şi Beijingul, o „prietenie de fier” lipsită de transparenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandar Vucici (stânga) şi Xi Jinping dând mâna înaintea unei întâlniri bilaterale FOTO EPA-EFE
Aleksandar Vucici (stânga) şi Xi Jinping dând mâna înaintea unei întâlniri bilaterale FOTO EPA-EFE

Sub impulsul lui Aleksandar Vucici şi Xi Jinping, Serbia şi China au legat relaţii strânse. Gigantul IT Huawei tocmai şi-a instalat tehnologia de supraveghere în trei oraşe sârbe, generând temeri în privinţa respectării libertăţilor individuale, relatează cotidianul francez „Libération”.

La 15 martie, în timp ce numărul în creştere de morţi de noul coronavirus raportat în Italia înspăimânta Europa, Serbia lovea în Uniunea Europeană şi aducea ode Chinei.

„Solidaritatea europeană nu există. Este doar o poveste frumoasă spusă pe hârtie”, spunea atunci preşedintele Aleksandar Vucici, mulţumind în acelaşi timp chinezilor. „Sunt singurii care ne pot ajuta şi de la care avem speranţe”, susţinea el.

Astfel, Vucici îşi continua discursul anti-european şi grăbea China să sară în ajutor cu echipamente medicale.

Aflat la începutul unei diplomaţii a măştilor, lansată pentru spălarea imaginii şi proapandă, Beijingul a răspuns imediat apelului de la Belgrad.

De fapt, „Serbia este cea care a jucat primul act al diplomaţiei măştilor a lui Xi Jinping”, notează „Libération”.

A fost un act reuşit, pentru că liderul sârb s-a ploconit atât de mult încât a ajuns să sărute steagul Chinei după aterizarea a şase medici chinezi la Belgrad. Un gest foarte apreciat de propaganda Partidului Comunist Chinez, care l-a relatat pe larg în presa oficială. Dar steagurile chineze nu au aşteptat pandemia de covid-19 pentru a împânzi Serbia şi a umple un vid lăsat de occidentali şi ruşi, notează cotidianul francez.

Lipsă de transparenţă

Chinezii s-au implantat ademenind cu proiecte grandioase: căi ferate, autostrăzi, industrii, materiale militare etc. Toate acestea sunt elemente ale Noului drum al mătăsii, preconizat să cuprindă întregul glob. Astfel, datorită Beijingului, industrii poluante precum cele ale cuprului şi oţelului nu s-au ruinat, iar o linie de mare viteză urmează să lege până în 2025 Belgradul de Budapesta în numai două ore şi jumătate. La rândul lor, autorităţile sârbe s-au felicitat mereu pentru atragerea a miliarde de euro, fără a intra în detalii. „Guvernul sârb prezintă împrumuturile din băncile chineze publice ca «investiţii chineze»”, explică Nemanja Nenadici, de la Transparency Serbia. „Dar contribuabilii sârbi sunt cei care vor plăti la final”, avertizează el, în condiţiile în care aceste presupuse investiţii reprezentau deja 12% din datoria externă a ţării vecine în 2018.

În spatele entuziasmului liderilor, criticile curg gârlă asupra acestei noi prietenii. Unele proiecte sunt considerate lipsite de transparenţă şi neimportante pentru economia sârbă.

Deşi nu este mediată, prezenţa chineză în Serbia se observă tot mai mult în domeniul noilor tehnologii. Sistemul „safe city” de supraveghere dezvoltat de Huawei este deja implementat la Belgrad, dar şi în alte două oraşe. Aproximativ 1.000 ca camere de recunoaştere facială sunt amplasate în 800 de puncte ale capitalei sârbe, monitorizând orice mişcare în numele securităţii.

Dacă democraţiile dezbat în jurul 5G şi tehnologiilor de supraveghere, acest lucru nu este caracteristic şi Chinei. „Proiectul de supraveghere a fost anunţat în presă de principalii responsabili de securitate internă”, spune, indignat, Andrej Petrovski, de la fundaţia Share, care militează pentru apărarea libertăţilor pe internet. „Nu a avut loc nicio dezbatere incluzivă şi semnificativă în jurul introducerii unei tehnologii atât de intruzive”, adaugă el.

Potrivit ultimului raport al ONG-ului american Freedom House, Serbia nu mai poate fi considerată o democraţie sub conducerea lui Vucici. În acest context, posibilele derapaje legate de utilizarea noilor tehnologii stârnesc îngrijorări. „În ceea ce priveşte China, am văzut numeroase exemple de monitorizare a populaţiei prin intermediul tehnologiei. Într-o societate care aspiră la integrarea europeană, aceste practici ar fi foarte problematice în privinţa respectării drepturilor omului”, subliniază Andrej Petrovski.

Cyberpolitica de tip chinez din inima Europei. Imagini de necrezut cu preşedintele sârb ţinând singur mitinguri online şi fiind aplaudat de cybermilitanţi în momentul pauzelor

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite