BBC a tăiat o secvenţă dintr-un documentar, în care Boris Johnson a spus despre francezi că sunt „dobitoci“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Johnson FOTO AFP
Boris Johnson FOTO AFP

Conservatorul britanic Boris Johnson, favorit la succesiunea premierului britanic Theresa May, i-a insultat pe francezi, pe care i-a catalogat drept „dobitoci” (”turds”, în engleză) pe când era ministru de Externe, denunţând astfel intransigenţa acestora cu privire la Brexit, într-un documentar BBC, în care secvenţa a fost cenzurată, relatează AFP.

Tabloidul The Daily Mail dezvăluie în ediţia de vineri, citând un memoriu de la Guvern, că postul britanic a ”tăiat” această secvenţă din documentarul respectiv cu şeful diplomaţei britanice - la solicitatea Ministerului britanic de Externe (Foreign Office).

Potrivit tablodului, fostul ministru de Externe a declarat că francezii se comportau ca nişte ”dobitoci” în privinţa Brexitului, o declaraţie care urma să apară într-un documentar BBC.

Potrivit Daily Mail, secretarul de stat de la Ministerul de externe ar fi intrat în panică odată cu apropierea difuzării documentarului.

Surse diplomatice de rang înalt declară în privat că acest epitet l-a înfuriat pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi a făcut şimai dificilă încheierea unui acord al Brexitului, potrivit tablodului.

Însă ministerul de Externe a cerut ca această secvenţă deplasată să fie tăiată la montaj, de teama unor repercusiuni asupra relaţiilor între cele două ţări, scrie tabloidul.

În acest memoriu, datat la 13 noiembrie, citat de tabloid, secretariartul de stat de la Ministerul britanic al Afacerilor Externe detaliază această intervenţie. ”Am negociat retragerea unui moment potenţial delicat, în care secretarul Foreign Office i-a făcut pe francezi dobitoci, pentru a nu distrage (atenţia) de la restul programului”, se arată în document.

BBC a păstrat, însă, la montaj o secvenţă în care Johnson apreciază că Franţa a căutat ”să tragă în piept Marea Britanie”.

Radiodifuzorul britanic ar fi insistat mai întâi ca secvenţa respectivă să fie păstrată, argumentând că reprezintă ”o reprezentare dreaptă şi precisă” a lui Boris Johnson, însă până la urmă a cedat, dezvăluie tablodul.

Boris Johnson era filmat în cadrul unui documentar în trei părţi - intitulat ”Inside The Foreign Office” -, difuzat în noiembrie 2018 la BBC Two.

”Programul a fost conceput să reflecte viaţa la Foreign Office. Echipa de producţie a liat decizii cu privire la conţinutul acestuia şi este convinsă că programul şi-a atins obiectivele şi are conţinutul dorit”, a declarat o purtătoare de cuvânt a BBC.

Boris Johnson, care a demisionat în iulie 2018 din guvern, din cauza unor dezacorduri faţă de strategia premierului Theresa May cu privire la Brexit, încearcă în prezent să o înlocuiască la numărul 10 pe Downing Street.

El este creditat ca favorit în faţa altui finalist, actualul şef al diplomaţiei britanice, Jeremy Hunt, din cauza popularităţii sale în rândul membrilor de bază ai Partidului Conservator, însă adversarii săi îi atacă comportamentul imprevizibil şi capacitatea de a guverna.

Ministerul britanic de externe a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la aceste dezvăluiri. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite