BBC: Plagiatul bântuie Europa, de la ministrul german al Apărării la premierul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mullţi înalţi oficiali europeni, miniştri, prim-ministri şi preşedinţi, au copiat pasaje întreg în lucrările lor de doctorat FOTO: Shutterstock
Mai mullţi înalţi oficiali europeni, miniştri, prim-ministri şi preşedinţi, au copiat pasaje întreg în lucrările lor de doctorat FOTO: Shutterstock

„Fantoma” plagiatului şi a lipsei de etică ştiinţifică bântuie Europa. Mai mulţi politicieni de vârf au demisionat în ultimele 18 luni din această cauză, dar dezvăluirile zguduie şi universităţile europene cu renume.

Multe ţări europene, în special Germania, au considerat inutil să acorde atenţie plagiatului. Trebuie avută încredere în puterea ştiinţei, nu mai e nimic de discutat, susţine BBC News.

În februarie 2011, un recenzor al lucrării de doctorat a lui Karl-Theodor zu Guttenberg, ministrul neamţ al Apărării, a descoperit şi a dovedit că există pasaje plagiate în lucrarea acestuia.

Când presa a „sărit” pe acest subiect, Guttenberg a negat orice greşeală spunând că acuzaţiile sunt „absurde”. El a adăugat că, dacă a amestecat fără să vrea notele de subsol, va repara acest lucru la reeditare.

Însă, în doar câteva zile s-a format un grup numit „GuttenPlag Wiki” care a demonstrat plagiatul. Karl-Theodor zu Guttenberg a demisionat două săptămâni mai târziu.

Şi totuşi nu acesta a fost sfârşitul poveştii, relatează BBC News. La scurt timp după au apărut zvonuri despre fiica unui fost mare politician care şi-ar fi plagiat lucrarea de dizertaţie. Aşa s-a creat un alt grup, numit „VroniPlag Wiki” pentru a cerceta şi acest caz.

Plagiatul a fost descoperit şi în altă dizertaţie. Se pare că aceste descoperiri nu se mai sfârşesc. Acum există 27 de cazuri documentate pe aceste grupuri.

Peste tot în Europa au apărut probleme similare. Ministrul român al Educaţiei, Ioan Mang, a rezistat doar o singură săptămână în funcţie înainte de a fi nevoit să demisioneze din cauza acuzaţiilor de plagiat.

Între timp, revista britanică de ştiinţă „Nature” a acuzat prim-ministrul României de plagiere a unei părţi din lucrarea sa de doctorat. Victor Ponta neagă acuzaţiile şi este susţinut de Consiliul Naţional de Etică. Însă, criticile sunt susţinute de două instituţii academice române, inclusiv de către Universitatea Bucureşti, cea care i-a acordat titlul de doctor în 2003.

Preşedintelui maghiar, Pal Schmitt, i s-a retras doctoratul şi a fost nevoit să demisioneze pe motiv de plagiat. Ministrul rus al Culturii se confruntă şi el cu acuzaţii de acelaşi fel. S-ar părea că 16 pasaje din lucrarea sa de doctorat au fost copiate din alte surse. El neagă toate acuzaţiile.

Cu plagiatul nu este de glumit, atrage atenţia BBC. Doctoratele sunt foarte respectate, mai ales în ţări ca Germania şi ca Austria, unde există obiceiul de a te adresa oamenilor după titlul pe care îl poartă. Anumiţi politicieni, se pare, vor să fie respectaţi şi adulaţi după un titlu pentru care nu au depus niciun efort.

Doar o privire aruncată asupra CV-ului anumitor politicieni care au copiat, te face să te întrebi cum de a fost posibil să facă munca de cercetare, să piardă timpul prin biblioteci şi să scrie o întreagă lucrare de doctorat, totul ca o activitate suplimentară la o carieră deja înfloritoare în politică, se întreabă BBC. Unii au răspuns că nu contează, nu vor preda în universităţi, aşa că să-i lăsăm să se distreze.

Totuşi, se pare că molima plagiatului a atins niveluri înalte în Germania. Cei care ar trebui să înveţe studenţii au fost prinşi folosind funcţia „copy-paste”. Luna trecută, s-a dezvăluit faptul că mai mult de o treime dintr-o carte despre cum să scrii o licenţă a fost plagiată, inclusiv câteva pasaje de pe enciclopedia online Wikipedia. Ironic, chiar capitolul despre plagiat a fost plagiat. Pentru a demonstra cât de contagioasă este „molima”, autorul citează incorect şi dizertaţia lui Guttenberg. Cartea a fost retrasă discret din rafturile librăriilor şi autorii au jurat să prindă vinovaţii.

BBC se întreabă, din nou, ce rol au autorii unei cărţi în lucrarea respectivă, dacă nu au întocmit ei înşişi opera. Cum se poate ca un profesor universitar, ce-şi învaţă studenţii despre bunele practici în cercetare şi scriitură, să aibă lucrări copiate de la alţii dar publicate sub numele lui?

În Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, universităţile au comisii de onoare şi consilii de etică. Există proceduri bine stabilite pentru a depista plagiatul. Totuşi, în Germania, profesorii care vor să se ocupe de acest subiect sunt lăsaţi să-şi găsească singuri instrumentele de predare. Nu există proceduri.

Există aplicaţii de software care pot detecta plagiatul, mai ales copierea cuvânt-cu-cuvânt. Aceste programe informatice nu descoperă chiar totul, dar universităţile nemţeşti se grăbesc, acum, să le achiziţioneze.

Problema este, însă, bine înrădăcinată. Profesorii nemţi au tendinţa să lucreze singuri având în subordine grupuri de cercetare. Mulţi dintre cei care aparţin acestor grupuri nu-şi vor critica niciodată profesorii şi nu vor discuta acest subiect. Punct.

Decenii întregi, Germania a tolerat lipsa de etică în ştiinţă, s-a uitat în altă parte când s-au depăşit anumite limite. Oricine ar fi îndrăznit să spună ceva, era redus la tăcere. Dar acum oamenii vorbesc iar plagiatul este discutat în orice universitate, chiar dacă mulţi nu ştiu ce e de făcut.

O mai bună informare despre plagiat şi despre bunele practici este esenţială, susţine BBC.

Dizertaţiile trebuie publicate online cu acces liber pentru a se putea verifica uşor. Totuşi, nu există fonduri pentru o asemenea măsură, aşa că rămâne neclar dacă universităţile germane au început să acorde atenţie acestui subiect sau dacă vor continua să ignore această problemă.

Dovezile susţin faptul că nu este doar o molimă nemţească. Măsuri împotriva plagiatului trebuie aplicate şi în alte ţări europene, dacă se poate în toate ţările europene, pentru a ne asigura că titlurile acordate în universităţi vor continua să confere respectul pe care îl merită cu adevărat, încheie BBC News.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite