BBC: Marieş pune la îndoială Revoluţia română

BBC: Marieş pune la îndoială Revoluţia română

Teodor Mărieş, preşedintele asociaţiei "21 Decembrie 1989"

Pe 21 şi 22 decembrie 1989, revoluţia română a ajuns la climax. Dictatorul Nicolae Ceauşescu a fugit. Milioane de oameni se veseleau. Dar, există încă mule întrebări fără răspuns în legătură cu ce s-a întâmplat în continuare, titrează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

"21 - 22, cine-a tras in noi?" este o întrebare care încă îl bântuie pe Teodor Mărieş, unul dintre mulţi români care sunt convinşi că revoluţia română din 1989 nu a fost ceea ce părea a fi. Unii susţin că, în ciuda aparenţelor, nu a fost o revoluţia făcută de oameni, ci mai degrabă o lovitură de stat condusă de o elită puternică.

La 20 de ani de la detronarea fostului dictator comunist Nicoale Ceauşescu, Mărieş este încă dornic să afle adevărul.

Aproape 100 de persoane au fost ucise în noaptea dintre 21 şi 22 decembrie 1989, după o încercare disperată a acoliţilor lui Ceauşescu de a opri valul de manifestanţi adunaţi aproape de sediul Comitetului central al Partidului Comunist.

Mărieş, în vârstă de 47 de ani, este în prezent preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, grup ce reuneşte revoluţionarii care au supravieţuit după acea noapte.

Paradoxal, nu evenimentele petrecute înainte de 22 decembrie - data la care Ceauşescu a fugit din clădirea Comitetului Central pentru a fi prins mai apoi şi judecat într-o "parodie de proces", iar trei zile mai târziu executat, atrag atenţia lui Marieş, ci ceea ce s-a întâmplat după acea dată.

Circa 1.100 de oameni au murit în timpul Revoluţiei din România, scrie BBC, dintre care mai mult de 900 au fost ucişi duăa acea dată, când Frontul Salvării Naţionale, condus de Ion Iliescu, a preluat puterea statului român.

Mărieş refuză să accepte povestea oficială a acelor zile, potrivit căreia, după cădrea guvernului, membri "terorişti" ai Securităţii luptau disperaţi pentru a-l salva pe Ceauşescu.

Pentru el, revoluţia a fost deturnată, iar vărsarea de sânge provocată de membri ai fostului regim, o formă de haos organizat, condus pentru a legitima preluarea puterii de catre ei.

Ion Iliescu ştie, după părerea mea, ce s-a întâmplat la revoluţia din 1989. Aproximativ 900 de oameni au fost ucişi după ce acesta a preluat puterea, declară Teodor Mărieş, potrivit BBC.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările