BBC: Cât din energia Germaniei provine de fapt din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Summitul NATO de miercuri de la Bruxelles a debutat cu tensiuni după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a acuzat Germania că „este prizonera” Rusiei, motivând că Berlinul depinde energetic de Moscova.

Potrivit BBC e adevărat că Germania se bazează pe Rusia în privinţa importului de gaze naturalem Totuşi, gazele reprezintă mai puţin de 20% din mixul de surse de energie al Berlinului.

„Germania este prizoniera Rusiei, pentru că ea îşi trage 60 - 70% din energia sa de la Rusia”, a declarat Trump. „Ei plătesc miliarde de dolari Rusiei, iar noi trebuie să-i apărărm contra Rusiei (...). Asta nu e normal”, a subliniat preşedintele SUA.

Cancelarul Angela Merkel i-a replicat lui Trump spunându-i că a trăit într-o parte a Germaniei controlate de Rusia şi a subliniat că acum ţara sa este una independentă.

„Eu am trăit într-o parte a Germaniei controlată de Uniunea Sovietică şi sunt foarte fericită că suntem uniţi în libertate în Republica Federală Germania şi putem spune, astfel, că nu putem determina propriile politici şi lua propriile decizii, iar acesta este un lucru bun”, a declarat Merkel, fără să facă referire la Trump.

Conform BBC, Germania se bazează pe Rusia doar în privinţa importurilor sale de gaze. Eurostat estimează că Rusia asigură între 50 şi 75% din importurile de gaze din Germania şi că restul vine din Norvegia.

Totuşi, dacă e să vorbim despre energie, producţia Germaniei în domeniul energiei este în mare parte compusă 40% din cărbune, peste 30% din surse regenerabile, sub 20% din gaze şi 10% nucleară, potrivic Marex Spectron. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite