Bază de date cu documentele incriminatoare din Panama Papers, pe site-ul ICIJ

Bază de date cu documentele incriminatoare din Panama Papers, pe site-ul ICIJ

Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie a anunţat miercuri că va lansa, la data de 9 mai, o bază de date online, care va cuprinde documentele furnizate de informator prin masiva scurgere de informaţii ”Panama Papers”. Baza de date va include informaţii despre 200.000 de entităţi offshore deschise prin intermediul firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca.

Ştiri pe aceeaşi temă

Site-ul ICIJ precizează că baza de date va fi probabil cea mai mare dezvăluire de până acum legată de secretele companiilor offshore şi oamenii din spatele acestora.
 
Informaţiile provin din serverele firmei de avocatură Mossack Fonseca, unul dintre cei mai importanţi jucători din lumea companiilor offshore. Datele privesc companii offshore, trusturi, fundaţii şi fonduri deschise în 21 de paradisuri fiscale diferite, printre care se numără Hong Kong, Nevada, Panama, Insulele Virgine Britanice, Seychelles, Olanda şi alte state sau teritorii. 
 
În spatele companiilor offshore sunt persoane din peste 200 de state şi teritorii ale lumii. Atunci când baza de date va fi lansată, utilizatorii vor putea să îşi facă propriile săpături prin documente şi vor putea vizualiza relaţiile existente între mii de entităţi offshore, inclusiv documentele interne ale Mossack Fonseca legate de proprietarii reali ai companiilor.
 
Baza de date va cuprinde informaţii despre alte 100.000 de companii, care au fost incluse în investigaţia din 2013 Offshore Leaks, condusă de jurnaliştii ICIJ.
 
Totuşi, toate informaţiile confidenţiale au fost eliminate din documentele care vor fi publicate. Baza de date nu va include tranzacţii bancare, mail-uri personale, paşapoarte şi numere de telefon. ICIJ susţine că informaţiile limitate sunt publciate pentru a servi interesului public.
 
Baza de date #PanamaPapers conţine informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.
 
Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret. Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux.
 
Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările