Batalioane islamiste ajută Ucraina în războiul cu rebelii din est: „Ne place să ne luptăm cu ruşii“

Batalioane islamiste ajută Ucraina în războiul cu rebelii din est: „Ne place să ne luptăm cu ruşii“

Batalion cecen din Ucraina FOTO AP

Chiar şi pentru ucrainenii căliţi de peste un an de război împotriva separatiştilor proruşi, înfăţişarea combatanţilor islamişti, în mare parte ceceni, din oraşele aflate aproape de linia frontului, reprezintă o surpriză, uneori chiar plăcută. „Ne place să ne luptăm cu ruşii“, spune un cecen. „Noi mereu ne luptăm cu ruşii“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cecenul dintr-un batalion de musulmani care luptă de partea forţelor guvernamentale ucrainene împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării, şi care a preferat să rămână anonim, se află la comanda unuia dintre cele trei batalioane de islamişti, ce numără aproape 30 de unităţi de voluntari care luptă acum pe frontul estic din Ucraina. Batalioanele musulmane sunt trimise în cele mai fierbinţi zone, notează „New York Times“.
 
Recent, autorităţile ucrainene au dat publicităţii imagini (despre care spun că au fost realizate cu ajutorul unei drone) care arăta cum rebelii strâng, masiv, armament greu, inclusiv tancuri. Anticipând un atac în următoarele luni, ucrainenii sunt fericiţi de orice ajutor pe care îl primesc.
 

Ajutorul primit de la islamişti: „Pentru noi, războiul nu s-a încheiat niciodată“

Guvernele occidentale au refuzat să ofere susţinere militară Ucrainei, oricum nu la nivelul celei primite de rebelii proruşi din partea Rusiei, sunt de părere ucrainenii. Armata, coruptă şi prost finanţată, a fost în mare parte ineficientă în luptă. Aşa că cetăţenii primesc cu braţele deschise orice ajutor, chiar şi de la militanţii islamişti din Cecenia, notează „New York Times“.
 
Sunt în această situaţie deja de 24 de ani, de la căderea Uniunii Sovietice“, spune bărbatul intervievat de „New York Times“. „Pentru noi, războiul nu s-a încheiat niciodată. Nu am fugit niciodată de războiul nostru cu Rusia, şi nici n-o vom face“, adaugă bărbatul.
 
Comandanţii ucraineni sunt îngrijoraţi că grupurile separatiste plănuiesc să captureze drumurile de acces către Mariupol şi să asedieze oraşul, care înainte de conflict, avea o populaţie de aproximativ jumătate de milion de oameni. Pentru a contracara aceste măsuri, oraşul trebuie să se bazeze pe o combinaţie de miliţii de extremă-dreaptă şi islamiste.
 

Miliţii neo-naziste şi islamişti împotriva separatiştilor: „Ne iubim ţara şi urâm ruşii“

Cecenul comandă gruparea Sheikh Mansur, numită aşa după un erou cecen din secolul al XVIII-lea. Gruparea se subordonează Sectorului de Dreapta naţionalist, o miliţie ucraineană. Nici Sheikh Mansur nici Sectorul de Dreapta nu sunt încorporate într-o poliţie sau armată oficială, iar autorităţile ucrainene refuză să spună cât de mulţi ceceni luptă în estul Ucrainei. Toţi sunt neplătiţi.
 
În afară de duşman, aceste grupări nu au multe în comun cu ucrainenii sau cu aliaţii lor occidentali, inclusiv cu Statele Unite ale Americii.
 
De exemplu, Sectorul de Dreapta s-a format în protestele de anul trecut din Kiev, din câteva zeci de grupări naţionaliste ucrainene, cum este Ciocanul Alb sau Tridentul lui Stepan Bandera. O altă grupare, Azov, se declară deschis ca fiind neo-nazistă, folosind chiar simbolurile SS. 
 
Cecenul a declarat pentru publicaţia americană că se înţelege bine cu naţionaliştii deoarece, la fel ca şi el, ei îşi iubesc ţara şi urăsc ruşii.
 
Pentru a întări capabilităţile forţelor guvernamentale ucrainene şi pentru a reduce dependenţa Kievului de aceste organizaţii paramilitare, Armata SUA antrenează garda naţională. Americanii au interzis, în mod special, să dea instrucţiuni membrilor grupării Azov.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările