Bătălia pentru Severodoneţk: Ruşii au atacat din patru direcţii, dar nu au reuşit să pătrundă în oraş. Ucrainenii păstrează controlul pentru moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE (Arhivă)
FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Oraşul de importanţă strategică Severodoneţk, situat în estul Ucrainei, a fost bombardat din mai multe direcţii în cursul nopţii, însă ruşii nu au reuşit să pătrundă în oraş, a comunicat duminică biroul preşedintelui Volodimir Zelenski.

„Severodonetsk a fost atacat din patru părţi în acelaşi timp, dar inamicul a fost respins şi s-a retras pe poziţiile anterioare", se arată în comunicatul prezidenţial de dimineaţă. 

Şapte locuinţe din Severodoneţk şi cel puţin 27 din case din oraşele şi satele din jur au suferit pagube. 

Bombardamentul asupra oraşului strategic a făcut parte dintr-un atac mai dezvoltat de-a lungul liniei de contact între trupele ruse şi ucrainene, a afirmat statul major militar ucrainean. 

„Inamicul a tras cu mortiere şi artilerie asupra poziţiilor forţelor de apărare de-a lungul întregii linii de contact, concentrându-şi eforturile în direcţia localităţilor Severodonetsk şi Lysychansk", conform sursei citate. 

„Forţele inamice se pregătesc să reia ofensiva în direcţia Sloviansk", a mai adăugat statul major ucrainean, făcând referire la un alt oraş-cheie din zonă. 

Severodonetsk şi Sloviansk sunt importante pentru controlul regiunii ucrainene Luhansk. 

Ministerul britanic al Apărării a declarat că oraşul Severdoneţk a fost definit ca fiind una dintre „priorităţile tactice imediate” ale Moscovei. 

Ruşii continuă atacurile 

Serhiy Haidai, guvernatorul din Luhansk, a comunicat şi el că armata rusă nu a reuşit să pătrundă în oraş, în ciuda faptului că l-au lovit din patru direcţii diferite, relatează The Guardian.

De asemenea, Haidai a mai scris pe canalul său de Telegram că atacurile asupra zonelor rezidenţiale sunt încă în curs de desfăşurare şi că a fost distrus un pod către oraşul vecin Lysychansk.  

Guvernatorul regiunii Luhansk a mai declarat vineri că o şcoală care adăpostea peste 200 de persoane, dintre care mulţi copii, a fost atacată. 

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat, în ultima estimare, că Armata Roşie şi-a întărit eforturile pentru a asedia şi captura Severodoneţk şi probabil vor continua să facă acest lucru în zilele următoare. 

Ruşii au adus în luptă, pe axa Severodonţek, singura companie care are în dotare „Terminator”, vehicule construite cu scopul de a proteja tancurile principale de luptă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite