UPDATE Bătălia pentru Republica Moldova continuă. Liderii UE au reuşit să readucă  la discuţii cele trei partide proeuropene de la Chişinău pentru a forma o coaliţie de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii şi-au dat acordul pentru formarea unei coaliţii de guvernare din care să facă parte cele trei partide proeuropene intrate în parlamentul Republicii Moldova după alegerile legislative din 30 noiembrie, a anunţat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în urma unei noi runde de negocieri desfăşurate marţi chiar la Aeroportul din Chişinău, în sala delegaţiilor VIP, cu medierea unor oficiali europeni, informează Unimedia.

UPDATE  În urma discuţiilor cu oficialii europeni, liberalii şi-au dat acordul pentru formarea unei coaliţii de guvernare. Anunţul a fost făcut de liderul PL, Mihai Ghimpu. „Alianţa trebuie să fie formată între aceste trei partide.În 2009, ne-am asumat drumul european, acum trebuie să fim responsabili", a declarat Mihai Ghimpu, precizând că, în prezent, "nu sunt alţii mai buni decât noi". "Asta e realitatea, ăsta e votul cetăţenilor. Parcă fiecare dintre noi a zis 'da', dar a rămas să mai discutăm (...) Noi, liberalii, suntem pentru această alianţă. Astăzi am mai făcut un compromis. O să aflaţi mai târziu despre ce e vorba“, a spus Ghimpu.

Liderul PL a mai afirmat că europenii s-au arătat îngrijoraţi că negocierile pentru formarea coaliţiei de guvernare durează atât de mult timp. Totodată, Ghimpu a menţionat că oficialii europeni au susţinut ideea privind înaintarea pentru funcţia de procuror general al Republicii Moldova a unui expert străin.

Preşedintele Partidului Liberal Democrat al Republicii Moldova (PLDM), Vlad Filat, a subliniat importanţa discuţiilor de marţi. 'Am făcut un pas important pentru a înţelege mai bine cum stau lucrurile. Continuăm să muncim. Ne-au recomandat (mediatorii europeni) să continuăm procesul de integrare europeană. Nu am discutat despre un guvern minoritar, ci despre formarea coaliţiei între aceste trei partide. Astfel, vom avea tot sprijinul lor dacă vom continua procesul de integrare europeană. Mâine veţi afla rezultatul“, a declarat Vlad Filat.

La rândul său, liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu a refuzat să spună dacă în timpul consultărilor cu partenerii europeni s-a discutat despre o eventuală coaliţie cu Partidul Comuniştilor.

„Nu am discutat în detalii formatul de coaliţie. Asta ar însemna presiuni, interferenţe (...) Prezenţa oficialilor europeni a fost un semn de interes pentru ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, pentru continuitatea politicilor de integrare europeană. Le-am spus adevărul. Colegii (europeni) nu au venit pentru a ne cere ceva. S-au condus după principiul european: ei nu fac imixtiuni în politicile altor ţări', a spus Marian Lupu.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de Jurnal TV, oficialii europeni s-ar fi declarat împotriva unei eventuale coaliţii de guvernare cu PCRM. 

Oficialii europeni au declarat presei moldoveneşti că o eventuală coaliţie cu PCRM nu este în interesul Republicii Moldova.

„Sunt convins că în această săptămână nu vom avea o coaliţie cu comuniştii sau socialiştii. Cel puţin asta am înţeles din cuvintele celor de la PD, PLDM şi PL. O coaliţie cu PCRM va stagna dezvoltarea Moldovei. Consider că nu este în interesul cetăţenilor moldoveni ca în viitoarea coaliţie de guvernare să se regăsească şi comuniştii. Interesul poporului moldovean este de a avea aliaţi democratici în parcursul european”, a declarat Daniel Kaddik, membru al delegaţiei Uniunii Europene, citat de Jurnal.md

Parlamentul convocat pentru miercuri

Formaţiunile pro-europene  au convenit ca a doua şedinţă a Parlamentului să aibă loc miercuri, 21 ianuarie. Anunţul a fost făcut de către liderul liberal-democrat, Vlad Filat şi liderul democrat, Marian Lupu după runda de negocieri purtată ieri seară cu PL, informează UNIMEDIA.

 PD şi PLDM au anunţat că miercuri, 21 ianuarie, va avea loc a doua şedinţă a Parlamentului în cadrul căreia urmează a fi alese organele de conducere ale Legislativului. „Mai avem ziua de mâine la dispoziţie. Pentru că am decis împreună cu colegii din PLDM să convocăm şedinţa Parlamentului miercuri. Până atunci este termenul limită pentru aceste discuţii. Nu mai avem timp de pierdut. Noi trebuie să stabilim guvernarea şi trebuie să vem cu un şir importante de legi. Avem o agendă încărcată. Indiferent de rezultat, şedinţa va fi convocată”, a declarat Lupu. 

O nouă rundă de negocieri între partidele proeuropene de la Chişinău a avut loc luni seara în vederea formării unei coaliţii de guvernare după alegerile de la 30 noiembrie, fără ca formaţiunile să ajungă la o înţelegere, funcţia de şef al statului rămânând în continuare un punct de divergenţă.

Delegaţie europeană la Chişinău

    O delegaţie europeană a sosit  marţi la Chişinău unde a discutat cu liderii partidelor parlamentare despre situaţia politică din Republica Moldova, informează Radio Chişinău. Întrevederea dintre oficialii europeni şi liderii celor trei partide care negociază formarea unei coaliţii de guvrnare a avut loc în sala delegaţiilor VIP de la Aeroportul Internaţional Chişinău.

Din delegaţia europeană au făcut  parte preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Graham Watson, preşedintele comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok, şi vicepreşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Knut Fleckenstein.

De asemenea,  a fost prezent şi şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirka Tapiola.

PLDM a fost reprezentat de premierul în exerciţiu Iurie Leancă şi liderul partidului, Vlad Filat.

Din partea PD au venit preşedintele formaţiunii Marian Lupu, dar şi preşedintele de onoare Dumitru Diacov. Totodată, în preajma Aeroportului a fost văzut şi automobilul lui Vladimir Plahotniuc.

Liberalii au fost reprezentaţi de Mihai Ghimpu şi Valeriu Munteanu.

După această întrevedere, fiecare partid a avut  întâlniri separate cu oficialii europeni.

UE ameninţă cu tăierea fondurilor 

UE ar putea tăia din nou din sumele alocate de Uniunea Europeană pentru reformarea justiţiei din cauza stagnării procesului de reforme. Anunţul a fost făcut de şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, notează DW. 

Reformele nu trebuie doar trecute pe hârtie, ci şi implementate”, a menţionat oficialul european într-un interviu radiofonic. Avertizarea şefului Delegaţiei UE vine după ce în toamna anului trecut cea de-a doua tranşă oferită de Uniunea Europeană pentru reformarea sectorului judiciar a fost micşorată de la 15 la 13,2 milioane de euro, deoarece autorităţile de la Chişinău nu au reuşit să avanseze în lupta contra corupţiei şi nu au reformat procuratura.

Uniunea Europeană a promis pentru reformarea justiţiei moldoveneşti 60 de milioane de euro, bani care vin în tranşe. „Suntem foarte dezamăgiţi că reformarea procuraturii, care era o prioritate, nu a fost realizată în practică. Constatăm cu regret că Procuratura rămâne deocamdată sub influenţă politică şi sub influenţa anumitor interese politice”, a mai spus diplomatul european. El a criticat şi încălcarea sistemului de distribuire aleatorie a dosarelor către judecători care urma să reducă fenomenul corupţiei, precum şi mecanismul dubios de selectare a judecătorilor.

Din cauza dorinţei unor grupuri politice de a-şi menţine controlul asupra justiţiei şi procuraturii negocierile pentru formarea coaliţiei pro-europene de guvernare de la Chişinău s-au blocat. Partidul Liberal (PL) insistă asupra depolitizării instituţiilor de drept şi vrea un german în funcţia procuror general al Republicii Moldova, pentru a eficientiza lupra contra corupţiei. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a criticat Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Democrat că vor „să rămână totul aşa cum este acum” şi numesc aceasta „continuitate”.

„O justiţie controlată politic înseamnă falimentul integrării europene”, susţine prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă. „Singura şansă a Republicii Moldova de a se apropia de UE este depolitizarea justiţiei”, a precizat Chirtoacă. Potrivit primarului Chişinăului, „PLDM şi PD au înţelegeri mai vechi cu comuniştii, dar încearcă să dea vina pe liberali pentru insuccesul negocierilor ca să justifice o eventuală coaliţie cu PCRM”.
 

Cele 14 cerinţe ale liberalilor lui Ghimpu

În cadrul discuţiilor, liberalii au venit cu o nouă propunere de compromis, partidul lui Mihai Ghimpu sugerând, după cum relatează jurnal.md, formarea unui grup de lucru în care să fie prezenţi şi reprezentanţi ai partidelor europene pentru a găsi în decurs de trei luni o soluţie privind modalitatea de alegere a preşedintelui în 2016.

Liderul PL, Mihai Ghimpu a prezentat luni seară în cadrul emisiunii ”În profunzime”de la PRO TV Chişinău  cele 14 puncte pe care le-a înaintat în cadrul negocierilor cu PLDM şi PD.  Ghimpu susţine că  imediat după ce a dat citire acestor obiective de guvernare, liberal-democraţii şi democraţii au anunţat că negocierile cu PL sunt blocate şi că vor demara consultările cu PCRM. 

1 Întoarcerea banilor de la BEM, Banca socială şi Unibank şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

2. Rezilierea contractului de dare în concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău.

3. Depolitizarea Procuraturii,

4. Depolitizarea CNA-lui, depolitizarea CNI-lui.

5. Deblocarea dosarelor penale intentate anterior miniştrilor, deputaţilor sau altor demnitari.

6. Deschiderea unor puncte vamale comune

7. Partidul care deţine funcţia de prim-ministru, nu poate deţine şi funcţia de ministru de externe. 

8. Rerforma ministerului de interne prin descentralizare.

9. Lichidarea Companiei  publice „Teleradio Moldova”

10. Depolitizarea CCA-lui şi a Consiliului de observatori. 

11. Revenirea la Legea privind finanţarea partidelor politice

12. Audit la la compania "Moldova-Gaz” pentru stabilirea circumstantelor transmiterii gazoductului în proprietatea „Gazpromului”

13. Transmiterea gazoductului Iaşi-Ungheni la balanţa "Moldova Gaz"

14. Modificarea Constituţie  pentru  depăşirea crizei ce ţine de alegerea preşedintelui republicii si procurorului general.

  Ghimpu susţine că  imediat după ce a dat citire acestor obiective de guvernare, liberal-democraţii şi democraţii au anunţat că negocierile cu PL sunt blocate şi că vor demara consultările cu PCRM.

Şeful PL a mai afirmat luni seara, în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la Pro Tv Chişinău, că sunt şanse slabe pentru formarea unei noi coaliţii europene şi că o alianţă cu PCRM este deja decisă, însă  nu a putut preciza ce vor primi comuniştii în schimb. Ghimpu crede că PCRM nu va solicita nimic acum, însă o va face după alegerile locale de anul viitor. Liderul liberal nu exclude posibilitatea ca funcţia de preşedinte al ţării să fie păstrata tocmai pentru PCRM.

"Noi vrem să participăm la guvernare, însă nu oricum. Trebuie să facem reforme, iar ei cu PCRM nu le vor face. Trebuie să avem pârghii pentru a îmbunătăţi situaţia. Nu le putem lăsa lor tot. Au avut tot până acum şi uitaţi-vă unde am ajuns", a declarat Mihai Ghimpu.

Liderul PL a mai precizat că dacă PLDM şi PD nu fac alianţă cu PL,  Iurie Leancă nu va fi premier.

 „Iurie Leancă ar putea să nu mai fie premier aşa cum a promis PLDM-ul în campanie electorală. Liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că funcţia de preşedinte al Parlamentului şi cea de premier au fost deja stabilite în condiţiile în care acestea vor fi alese cu votul comuniştilor. 

Liberalul a dat şi câteva indicii: ”C va fi speaker şi G va fi premier. Leancă poate fi premier numai dacă se face coaliţie cu PL-ul. cine va fi ”C” şi ”G”, veţi vedea miercuri”. Presa din republica Moldova a decriptat cune se află în spatele acestor iniţiale : ”C” ar putea fi fostul preşedinte al Parlamentului, Igor Corman iar ”G”, ministrul de externe - Natalia German.

Igor Dodon, la Moscova, de unde critică vizita unor politicieni europeni la Chişinău

Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a plecat la Moscova marţi dimineaţă, de unde a criticat vizita unei delegaţii de politicieni europeni la Chişinău, relatează Unimedia.

Igor Dodon şi liderul grupului parlamentar al PSRM, Zinaida Greceanîi, au plecat de urgenţă la Moscova marţi dimineaţă şi, potrivit unor surse, ar urma să aibă mai multe întrevederi cu oficiali ruşi. 

De la Moscova, Igor Dodon a transmis un mesaj „euro-unioniştilor“ prin intermediul paginii sale de Facebook. Dodon a scris în limba rusă că la „aeroport au venit astăzi dădacele euro-unioniştilor care urmează să-i îndrume pe viitor“. De asemenea, liderul socialiştilor cere din nou organizarea de alegeri anticipate şi le sugerează liderilor partidelor proeuropene să urce în avion şi să plece pentru totdeauna la Bruxelles.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite