Bătălia pentru Budapesta: cum se unesc forţele din opoziţie ca să-l învingă pe Viktor Orban la alegerile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votanţii din capitala Ungariei nu sunt, de regulă, fani ai lui Viktor Orban, dar de câţiva ani nu reuşesc să scape de el sau de aliaţii săi, notează Politico.

Oponenţii lui Orban speră că acest an va fi diferit şi că vor putea să afecteze sprijinul prim-ministrului, datorită muncii în echipă.

Ungaria se pregăteşte pentru alegeri locale în octombrie, funcţiile de primari şi consilieri locali fiind puse la bătaie. În timp ce brandul de politică naţionalistă al lui Orban se bucură de susţinere în ţară, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Budapesta, unde partidul său, Fidesz, a câştigat 41,17 la sută în alegerile europarlamentare din mai, comparativ cu 52,56 de procente la nivel naţional.

Totuşi, votul anti-Orban este de multă vreme împărţit, foarte mulţi dintre oficialii locali ai capitalei, precum şi primarul, fiind membri ai Fidesz sau susţinuţi de către partidul de la guvernare.

Opoziţia experimentează acum o nouă strategie: o coaliţie de partide din tot spectrul politic, care susţin candidaţi comuni la alegerile locale, pentru a preveni grupurile anti-Orban să concureze unele cu celelalte.

„Sunt foarte optimist”, spune Gergely Karacsony, un liberal care candidează la primăria Budapestei cu sprijinul a cinci partide din opoziţie.

Karacsony, în prezent primar de sector în Budapesta, a declarat pentru Politico că partidele s-au străduit să susţină candidaţi comuni în cele 23 de districte ale capitalei. „Acum câţiva ani, acest lucru ar fi fost încă de neimaginat”, a spus el.

Oficialul de 44 de ani a fost selectat pentru a fi candidatul comun al opoziţiei pentru funcţia de primar al Budapestei, după o serie de dezbateri publice şi primele alegeri din Budapesta în care locuitorii oraşului pot alege din trei candidaţi din opoziţie.

Trei partide liberale, precum şi socialiştii şi verzii, îl susţin în prezent pe Karacsony, în timp ce formaţiunea de dreapta Jobbik nu are niciun candidat împotriva sa.

Karacsony îl va înfrunta pe Istvan Tarlos, actual primar al Budapestei, în vârstă de 71 de ani, susţinut de Fidesz.

Între timp, în districtele oraşului, precum şi în afara Budapestei , candidaţi comuni au fost aleşi după îndelungi negocieri între partidele de opoziţie.

„Trebuie să aduci multe tipuri de actori politici pe aceeaşi platformă şi aceşti actori nu sunt neapărat obişnuiţi să colaboreze unii cu ceilalţi. Vin din diferite culturi politice, există câteva diferenţe ideologice care trebuie depăşite”, a spus Daniel Berg, un membru al consiliului partidului liberal Momentum, care a câştigat 17,35 la sută din voturi în capitală în timpul alegerilor pentru Parlamentul European şi 9,93 la sută la nivel naţional.

În timpul negocierilor privitoare la candidaţii comuni, partidele de opoziţie au analizat sondajele şi rezultatele alegerilor din trecut, precum şi „cine are candidaţi locali buni, ce partide sunt cele mai înrădăcinate” în fiecare zonă, a precizat Berg. „E o opoziţie mai unită decât am văzut vreodată”, a mai spus el, adăugând că „Budapesta cu siguranţă se poate câştiga”.

Dar ca majoritatea alegerilor locale de pe continent, cursa se va concentra în mare parte pe întrebări care sunt de impact pentru viaţa de zi cu zi a locuitorilor. În Budapesta, acest lucru înseamnă concentrarea pe probleme precum preţul în creştere al imobiliarelor, transportul şi calitatea proastă a aerului. 

Întrebat ce i-ar spune unui votant Fidesz ca să-l convingă să aleagă opoziţia în cursa pentru primăria Budapestei, Karacsony  a afirmat că i-ar spune că „aceste alegeri nu sunt despre Fidesz şi nici despre opoziţie”, adăugând că Orban a tăiat fondurile pentru dezvoltare de la capitală şi le-a transferat oraşelor din provincie.

Prim-ministrul a avut mereu „o politică anti-Budapesta”, a subliniat Karacsony.

Indicând faptul că Orban ar putea fi îngrijorat de alegerile care urmează, la sfârşitul lui august Guvernul ungar a anunţat că va distribui cupoane de utilităţi în valoare de 9.000 de forinţi (în jur de 27 de euro) fiecărui pensionar, până la sfârşitul lunii septembrie.

Însă în ciuda faptului că Orban nu este popular în Budapesta, unii oficiali din opoziţie se tem de prezenţa scăzută la scrutin, precum şi de prezenţa altor candidaţi care nu sunt susţinuţi de partidele din opoziţie, a căror participare ar punea avea un impact asupra rezultatelor, în cazul unor curse strânse. Există şi otemeri că unii votanţi ar putea alege Fidesz din teamă că zona lor va fi pedepsită financiar de către guvernul naţional dacă ar alege opoziţia.

Şi există şi îngrijorări că chiar dacă Karacsony câştigă cursa pentru primărie, consiliul local al capitalei ar putea rămâne dominat de Fidesz, făcând dificilă adoptarea unor decizii şi politici. Unii alegători ai opoziţie pun sub semnul întrebării trecutul său şi capacitatea sa de a se împotrivi intereselor speciale şi de a lupta împotriva corupţiei.

Primarul actual al Budapestei, Tarlos, care şi-a început cariera ca liberal, dar care este de mult susţinut de Fidesz, a refuzat să fie intervievat pentru articolul din Politico. Însă într-un interviu pentru presa de stat, din această vară, Tarlos a comparat cunoştinţele lui Karacsony legate de Budapesta cu cele ale unui angajat al unui hipermarkel, care lucrează în spatele magazinului, conducând o secţiune de bazine pentru păsări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite