Rusia confirmă cucerirea oraşului strategic Lîman din estul Ucrainei.  „Armata rusă nu se va opri la Donbas”

Rusia confirmă cucerirea oraşului strategic Lîman din estul Ucrainei.  „Armata rusă nu se va opri la Donbas”

FOTO ilustrativă EPA-EFE

Separaţiştii susţinuţi de Moscova au anunţat vineri cucerirea localităţii-cheie Lîman, în estul Ucrainei, care se află pe un drum care duce către marile oraşe din estul Ucrainei Sloviansk şi Hramatorsk. Aceasta a urmat după mai multe zile de lupte intense.

Ştiri pe aceeaşi temă

Imaginile (neverificate) publicate la începutul acestei săptămâni au arătat că steagul Rusiei este ridicat deasupra unei clădiri a administraţiei locale, conform The Moscow Times.
 
Forţele ruse au înregistrat câştiguri constante în regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk în ultimele zile, potrivit oficialilor ucraineni, stârnind temeri că trupele ruse vor putea în curând să încercuiască mari oraşe ucrainene, inclusiv Lisichansk şi Severodonetsk. 
 
Soldaţii ruşi au luat cu asalt un hotel din partea de nord-est a oraşului Severodoneţk, a scris vineri guvernatorul regiunii Lugansk, Serhei Haidai, pe Twitter. 
 
Rapoartele despre progresele militare şi teritoriul nou capturat în estul Ucrainei au oferit un impuls celor care susţin campania militară a Rusiei, ducând la un sentiment de victorie printre bloggerii pro-Kremlin şi cei loiali Moscovei. 
 
„Poate că acum asistăm la un punct de cotitură în război”, a declarat pentru The Moscow Times administratorul canalului de telegram pro-Kremlin Voenny Osvedomitel, care are 451.000 de abonaţi. 
 
În timp ce Ucraina controla 10% din regiunea Luhansk în urmă cu puţin peste o săptămână, această cifră este acum de aproximativ 5%, a spus Haidai joi. 
 
Videoclipurile care surprind forţele ucrainene care se retrag spre vest şi cu bombardamentele ruseşti au fost distribuite pe scară largă în meiul online în această săptămână. 
 
Rusia a poziţionat un număr mare de trupe şi echipamente în jurul satului Popasna, cucerit recent, încercând să-şi maximizeze forţele într-un mic sector al frontului. Concentrându-şi forţele în acest fel, Rusia a reuşit să obţină câteva câştiguri teritoriale, potrivit lui Robert Bell, fost oficial NATO şi profesor la Georgia Tech Institute. 
 
În prezent, trupele ruse luptă atât la est, cât şi la vest din Popasna, încercând să încercuiască forţele ucrainene în oraşul Severodoneţk. Dacă ar avea succes, o bătălie pentru Severodonetsk ar arăta probabil ca „Mariupol la scară mai mică”, potrivit lui Nikolaus von Twickel, un fost membru al personalului OSCE.
 
Mii de civili au fost ucişi în asediul sângeros al Rusiei asupra Mariupoluui, un oraş-port ucrainean, care a căzut în cele din urmă la începutul acestei luni. 
 
Capturarea oraşului Severodoneţk ar oferi Rusiei controlul aproape complet al regiunii Lugansk, unul dintre obiectivele stabilite de Kremlin atunci când preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor ruse să treacă graniţa cu Ucraina la sfârşitul lunii februarie. 
 
Susţinătorii „operaţiunii militare speciale” ale Kremlinului au apelat în ultimele zile pe reţelele de socializare pentru a-şi exprima un sentiment de optimism pentru un avans continuu al Rusiei. 
 
„Cel mai probabil, armata rusă nu se va opri la Donbas”, a spus administratorul Voenny Osvedomitel.
 
„Oricât de mult ne-ar spune cealaltă parte că au ucis forţele speciale ruse, paraşutişti şi puşcaşi marini, şi ceceni şi toate unităţile de elită ale DNR şi LNR - uite ce vedem acum?” a scris naţionalistul extrem Zakhar Prilepin pe Telegram. 
 
După o încercare greşită de a lua Kievul în primele zile ale războiului, Rusia a fost nevoită să-şi reducă ambiţiile în Ucraina, regrupându-şi forţele din est în ceea ce pare o încercare de a captura regiunea Donbas în întregime. 
 
Armata ucraineană înregistrează multe victime, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că până la 100 de soldaţi ucraineni mor în fiecare zi. 
 
În timp ce partea ucraineană se aşteaptă ca situaţia să se îmbunătăţească pe termen lung, Arestovici a subliniat că forţele ucrainene au o lună dificilă în faţă, deoarece aşteaptă să fie întărite cu armament occidental şi noi recruţi. 
 
Trupele ruse se vor deplasa probabil rapid pentru a valorifica slăbiciunea Ucrainei, au spus analiştii.
 
 „Forţele ruse ar putea avea nevoie să efectueze o ofensivă terestră pe Severodoneţk în zilele următoare pentru a-şi menţine ritmul”, a spus un raport publicat miercuri de Institutul pentru Studiul Războiului.
 
O bătălie pentru controlul Severedonestk ar fi probabil costisitoare pentru ambele părţi, potrivit lui Bell, care a prezis că o victorie a Rusiei în oraşul din estul Ucrainei va însemna că Ucraina trebuie să „îşi retragă forţele şi să-şi consolideze liniile”. 
 
Deşi aceste câştiguri pot oferi un impuls trupelor ruse şi pot ridica moralul susţinătorilor războiului din Rusia, Bell a spus că nu ar trebui să fie exagerate atunci când evaluează cursul general al luptei.
 
„Ucraina poate fi forţată să renunţe la mai multe teritorii în Lugansk, dar, chiar şi aşa, aceasta este departe de a fi bătălia decisivă a războiului”, a spus Bell.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările