Bătaie pe Muntele Athos: călugări rebeli au atacat autorităţile cu cocktailuri Molotov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 100 de călugări de pe Muntele Athos au atacat autorităţile. FOTO: Reuters
Aproximativ 100 de călugări de pe Muntele Athos au atacat autorităţile. FOTO: Reuters

Un grup de călugări eleni a aruncat pietre şi cocktailuri Molotov în autorităţi. Bătaia a izbucnit luni, atunci când mai mulţi funcţionari ai unei instanţe din Grecia au venit pe Muntele Athos pentru a evacua grupul.

Nimeni nu a fost rănit în confruntarea dintre călugări şi autorităţi, potrivit forţelor locale de ordine din regiunea aflată în nordul peninsulei. Până acum nu a fost efectuată nicio arestare. 

Incidentul a avut loc în faţa Mănăstirii Esfigmenou. Funcţionarii au folosit un aparat motorizat de mici dimensiuni pentru a încerca să forţeze intrarea în Karyes, sediul sanctuarului în care trăiesc numai bărbaţi, de unde sunt conduse cele 20 de mănăstiri de pe Muntele Athos, potrivit unor imagini video înregistrate de călugări şi vizionate de jurnaliştii Associated Press. 

Nu vor apropierea de catolici

Aproximativ 100 de călugări care trăiesc la Mănăstirea Esfigmenou, cu o vechime de peste 1.000 de ani, sunt implicaţi de ani buni într-o dispută cu patriarhul Bartolomeu, liderul spiritual ecumenic ortodox al Constantinopolului, din cauza eforturilor întreprinse de acesta pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Vaticanul.

Călugării au sfidat decizia unei instanţe, prin care erau forţaţi să părăsească mănăstirea şi să permită unor înlocuitori desemnaţi de Biserica Ortodoxă să preia controlul mănăstirii şi a dependinţelor, precum şi a sediului de la Karyes. 

„Potrivit informaţiilor pe care le-am primit de la poliţie, au fost aruncate explozibile către funcţionari”, a declarat Aristos Kasmiroglou, guvernatorul civil al Muntelui Athos. 

„Legea trebuie să se aplice tuturor. Şi toate părţile trebuie să apere natura pioasă a locului”, a continuat acesta. 

Călugării de la Esfigmenou, care spun că apără astfel tradiţiile ortodoxe vechi de sute de ani, au refuzat să părăsească mănăstirea şi trăiesc de ceva vreme din ajutoarele primite de susţinători din toate colţurile Greciei. 

„Au venit dimineaţa şi au început să bată în uşi. I-am avertizat că, dacă ne provoacă, vom răspunde”, explică pentru AP stareţul Savvas, care a fost martor la incident. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite