Bătăi de cap pentru Boris Johnson, din cauza unor tensiuni între ministrul său de Interne şi MI5

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un conflict între ministrul de Interne Priti Patel şi MI5 riscă să se agraveze şi să pună la grea încercare guvernul condus de Boris Johnson.

Activitatea lui Priti Patel este subminată de MI5, serviciul responsabil de securitatea internă a Regatului Unit, dezvăluie „The Sunday Times“.

Potrivit publicaţiei sus-menţionate, unii oficiali din MI5 nu au încredere în competenţele lui Patel, aflată în post din iulie, şi îi ascund anumite informaţii. Impresia MI5 este că ea nu cunoaşte subtilităţile serviciilor de informaţii, spune o sursă apropiată dosarului.

În plus, conflictul dintre Patel şi MI5 ar fi agravat şi de faptul că ministrul încearcă să obţină demisia lui Sir Philip Rutnam, unul dintre cei mai influenţi membri ai Biroului de Interne.

Priti Patel însăşi a recunoscut că îi este „extrem de dificil“ să-şi gestioneze colaborarea cu MI5, notează „The Sunday Times“.

MI5 a reacţionat imediat în legătură cu acest articol, calificându-i divulgările ca fiind „pur şi simplu false“.

Un membru al echipei lui Patel a declarat la rândul său că şefa sa a devenit „lividă“ în momentul lecturării acestor acuzaţii şi a cerut deschiderea unei anchete.

Priti Patel, în vârstă de 47 de ani, face parte din garda tânără a conservatorilor din jurul lui Boris Johnson. Promovatea sa rapidă la un minister atât de important nu este pe gustul tututor, mai ales a celor care încă îşi aduc aminte bine de felul în care a ieşit din echipa fostului premier Theresa May.

La 8 noiembrie 2017, Patel a fost nevoită să-şi dea demisia din postul de secretar de stat pentru Dezvoltare Internaţională. Motivul: o călătorie compromiţătoare în Israel.

Membră a „Conservative Friends of Israel“, o asociaţie între conservatorii din Marea Britanie şi Israel destinată consolidării legăturilor culturale, economice şi comerciale între cele două ţări, politiciana a profitat de o vacanţă în Israel pentru a se întâlni cu oficiali locali de rang înalt, inclusiv cu premierul Benjamin Netanyahu, fără a informa Guvernul May. „Deconspirată“ la întoarcerea în Marea Britanie, Patel a omis să spună că s-a înţeles asupra acordării unei finanţări armatei israeliene cu titlu de intervenţie umanitară în favoarea unor răniţi sirieni din Golan.

Comentând cazul Priti Patel-MI5, presa britanică îl pune pe seama ascuţirii cuţitelor între „brexiters“, reprezentaţi de ministru, şi „anti-brexiters“. Brexitul a cauzat numeroase controverse, cei 900.000 de români din UK fiind preocupaţi de viitorul lor în insulă, aceştia fiind foarte activi pe piaţa serviciilor din Londra.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite