Barroso: UE nu acceptă un „veto“ al Moscovei asupra relaţiilor sale cu Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a afirmat vineri că nu acceptă un vot de "veto" din partea Rusiei asupra relaţiilor sale cu foste republici sovietice, în contextul în care Ucraina a renunţat la semnarea unui acord cu Bruxelles-ul în urma presiunilor exercitate de către Moscova, relatează AFP.

„Nu putem accepta un vot de veto din partea altei ţări“ asupra voinţei de apropiere cu aceste state, a declarat preşedintee Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso într-o conferinţă de presă, adăugând că vremea „suveranităţii limitate a trecut în Europa“.

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a apreciat că anumite acţiuni ale Rusiei vizând foste republici sovietice sunt „incompatibile“ cu modul în care ar trebui să se petreacă lucrurile în Europa.

Reafirmând că acordul pe care Ucraina a refuzat să îl semneze vineri la Vilnius „se află în continuare pe masă“, el a îndemnat Kievul să „îndepărteze consideraţiile pe termen scurt şi presiunile exercitate din exterior“. „A venit vremea curajului şi hotărârii“, a subliniat preşedintele Consiliului European.

„Nu ar trebui să renunţăm din cauza presiunilor externe, inclusiv din partea Rusiei“, a insistat Van Rompuy. Apropierea politică şi economică între UE şi foste republici sovietice este un „proces pentru ceva, nu împotriva a ceva“, a mai spus Barroso.

Ianukovici: Ucraina are nevoie de ajutor economic de la UE

Preşedintele Viktor Ianukovici a declarat vineri că Ucraina are nevoie de un ajutor economic şi financiar de la Uniunea Europeană (UE) înainte să poată să semneze un acord de asociere cu blocul european, relatează AFP.

"Avem nevoie de măsuri hotărâte din partea colegilor noştri europeni pentru dezvoltare şi realizarea unui program de ajutor financiar şi economic", a spus el la Vilnius, după ce a refuzat să semneze un acord de asociere cu UE, se arată într-un comunicat postat pe site-ul preşedinţiei ucrainene.

Ieri, la încheierea summitului de la VIlnius, preşedintele Traian Băsescu a declarat că senzaţia pe care  a avut-o a fost că preşedintele ucrainean Viktor  Ianukovici venise la un târg.

„Ori în UE principiile nu se târguiesc, se acceptă, şi atunci eşti un partener, sau nu, şi atunci nu poţi fi un partener.Sper ca preşedintele Ianukovici să fi inţeles atât din poziţia Poloniei, României, Bulgariei, Germaniei, că principiile UE nu se negociază“, a precizat Băsescu.

citeşte şi:

Corespondenţă de la Vilnius: Ucraina nu semnează. Moldova şi Georgia au parafat. Iurie Leancă: „Trăim un moment istoric”

După cinci ore de negocieri joi noapte, Bruxelles-ul a decis să relaxeze condiţiile pentru semnarea acordului de asociere şi comerţ liber cu Ucraina. UE ar fi renunţat chiar la „condiţia Timoşenko”, potrivit unor surse oficiale, poziţie susţinută şi de România. Cu toate acestea, Ucraina nu va semna astăzi acordul, a confirmat oficial preşedintele Lituaniei, Dalia Gribauskaite.

Oferta Rusiei care a întors Kievul din drumul spre UE. Iulia Timoşenko cere Europei să „elibereze“ Ucraina

În caz de refuz de asociere cu Uniunea Europeană, Ucraina va fi în măsură să obţină avantaje economice substanţiale din partea Rusiei, pe care nu le-a putut obţine până acum, scrie publicaţia rusă „Trud”.

După Republica Moldova, ţintele geopolitice ale României vor fi Ucraina şi Rusia

Începând cu 2009 România şi-a orientat toată forţa diplomaţiei pentru soluţionarea chestiunii Basarabiei, dar într-un context european. Renunţarea Ucrainei a dovedit, însă, că o politică locală poate ceda dacă nu se aplică măsuri globale. Preşedintele a înţeles acest mesaj, dar şi lipsa de interes a Uniunii Europene, şi şi-a propus schimbarea strategiei: tunurile diplomaţiei pentru Ucraina.

„Financial Times”: Parteneriatul Estic ar trebui regândit

Occidentul trebuie să găsească metode prin care să facă faţă presiunii Moscovei, potrivit unui editorial publicat pe site-ul cotidianului american „Financial Times”. După ce a renunţat la planurile de a pune Ucraina pe calea de aderare la NATO în 2008, sub presiunea Rusiei, Occidentul ar putea să-şi fi pierdut cea de-a doua şansă de a integrare a ţării de 46 de milioane de locuitori.

Preşedintele Poloniei: UE a subestimat capacităţile de „şantaj“ ale Rusiei asupra Ucrainei

Bruxelles-ul a subestimat capacităţile de "şantaj" ale Moscovei asupra Kievului, care au determinat Ucraina să suspende pregătirea Acordului de Asociere cu UE, a declarat miercuri preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, într-un interviu acordat cotidianului „Gazeta Wyborcza“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite