Barroso, scrisoare de avertisment pentru Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de a patra  modificare a Constituţiei ungare, care cuprinde printre altele reducerea prerogativelor Curţii Constituţionale, sancţionarea persoanelor fără adăpost, reducerea drepturilor Senatelor universitare, acordarea dreptului pentru publicitate electorală numai mediei de stat, a provocat nemulţumirea Comisiei Europene.

Într-o nouă scrisoare trimisă premierului Viktor Orban, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a reafirmat îngrijorările Comisiei cu privire la cea de a patra modificare a Legii fundamentale a Ungariei. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Comisiei, preşedintele „ia notă de poziţia anterioară a premierului Ungariei care a asigurat Comisia că Ungaria şi guvernul de la Budapesta sunt angajate faţă de legislaţia şi valorile europene“, dar, pe baza analizelor juridice anterioare, Comisia este îngrijorată „în cel mai serios mod“ de eventualele neconcordanţe dintre drepturile unionale şi respectarea statului de drept şi cea de a patra modificare a Constituţiei.

BUDAPESTA, AMENINŢATĂ CU SANCŢIUNI

Dacă specialiştii Comisiei vor finaliza analiza juridică a modificărilor Legii fundamentale, este posibil ca organismul de la Bruxelles să iniţieze proceduri de nerespectare a obligaţiilor, se menţionează în scrisoare. Barroso  subliniază că trei amendamente de modificare a Constituţiei provoacă îngrijorări la Bruxelles.

Una se referă la obligaţiile de plată ale Ungariei, consecinţă a deciziilor Curţii Europene. Cea de a doua este paragraful din Constituţia modificată care reglementează competenţele preşedintelui Oficiului Judecătoresc de a muta cauzele de la un tribunal la altul. Cea de a treia se referă la limitarea publicităţii politice.

Amendamentul respectiv dă dreptul doar mediei de stat să se ocupe de propaganda politică, concret de publicitatea electorală.Barroso arată că în luna iunie, Comisia de la Veneţia va lua poziţie în legătură cu cea de a patra modificare a Constituţiei şi subliniază că există o strânsă colaborare în această problemă între Bruxelles şi Comisia de la Veneţia.

El şi-a exprimat speranţa că Ungaria va ţine cont de opinia Comisiei de la Veneţia, precum şi de principiile, reglementările şi valorile Uniunii Europene şi Consiliului Europei. „În modul cel mai energic vă rog pe dumneavoastră şi guvernul dv. să vă preocupaţi de aceste îngrijorări şi să le risipiţi decisiv şi fără echivoc, fiind în interesul Ungariei şi al Europei“, se arată în scrisoare. Manuel Barroso cere guvernului de la Budapesta să iniţieze un dialog cu Parlamentul European care va adopta în iunie o hotărâre legată de situaţia drepturilor fundamentale din Ungaria.

FIDESZ AR PUTEA FI EXCLUS DIN PPE

Răspunzând scrisorii, premierul Viktor Orban a asigurat Comisia că Guvernul şi Parlamentul Ungariei sunt angajate faţă de normele europene şi vor face totul pentru a rispi îngrijorările Comisiei Europene. Vicepremierul ungar, Tibor Navracsics, a spus că scrisoarea în care preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cere clarificări privind amendamentele aduse Constituţiei Ungariei evocă „ameninţări“ şi conţine „preocupări lipsite de fundament“.

„Oficialii europeni susţin cel mai frecvent că problema o reprezintă contextul, că atitudinea Ungariei ridică semne de întrebare, nu măsurile legislative punctuale“, a spus Navracsics, notând că Uniunea Europeană a încercat fără succes să demonstreze că legile ungare intră în contradicţie cu reglementările comunitare. Miercuri, la iniţiativa grupului liberalilor, Parlamentul European va dezbate problema ultimelor modificări ale Constituţiei maghiare. Temerea Guvernului Orban nu se referă la această dezbatere, ci la posibilitatea ca Fidesz, partidul de guvernământ, să fie exclus din Partidul Popular European, scrie presa din Ungaria.

Creşte euroscepticismul ungurilor

Nivelul euroscepticismului în Ungaria este în creştere şi pentru prima dată numărul celor care consideră că apartenenţa ţării lor la UE nu este avantajoasă îl depăşeşte pe cei care aprobă prezenţa în blocul comunitar, relevă datele unui sondaj efectuat de societatea de cercetare Szazadveg. Potrivit sondajului, 42% din populaţie crede că apartenenţa la UE este dezavantajoasă, în timp ce procentul celor care văd beneficiile acesteia este de 41%. Anul trecut, raportul între aceste opţiuni era de 38% - 49%.
 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite