Barroso îndeamnă la un răspuns colectiv al UE faţă de ameninţările Rusiei privind livrările de gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso FOTO Reuters
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso FOTO Reuters

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a îndemnat, sâmbătă, liderii europeni să întreprindă un răspuns colectiv la adresa Rusiei în privinţa ameninţărilor cu sistarea gazului natural, informează AFP.

În cadrul unei scrisori trimise şefilor de stat din Uniunea Europeană, José Manuel Barroso a făcut apel la un dialog concret în interiorul blocului comunitar asupra răspunsului pe care Europa ar trebui să-l aibă faţă de Rusia în problema gazelor naturale.

„Scrisoarea pe care mai mulţi lideri europeni au primit-o din partea preşedintelui Vladimir Putin ridică probleme grave în domeniul securităţii energetice a Europei. Recomand ca această chestiune să fie discutată cu minştrii de Externe, precum şi într-o conferinţă telefonică între comisarul pentru Energie, Gunther Oettinger şi miniştrii pentru Energie”, notează preşedintele Comisiei Europene în scrisoare.

„Comisia Europeană este dispusă să găsească o abordare comună pentru a răspunde Rusiei, în baza discuţiilor interne”, a subliniat José Manuel Barroso.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis în această săptămână o scrisoare oficială către mai mulţi lideri europeni, inclusiv pentru România, în care a anunţat că Moscova ar putea sista livrarea de gaze prin Ucraina, dacă această ţară nu îşi achită sumele restante.

Scrisoarea preşedintelui rus a fost trimisă liderilor din Germania, Austria, Bulgaria, Croaţia, Italia, Franţa, Ungaria, Grecia, Polonia, Cehia, România, Slovacia, Slovenia.

Anterior acestei scrisori, liderul de la Kremlin a făcut o serie de precizări conform cărora Federaţia Rusă doreşte să îşi îndeplinească obligaţiile privind livrările de gaze, însă nu poate garanta tranzitul pe teritoriul ucrainean, pentru ca acesta depinde de Kiev.

„Noi garantăm respectarea în totalitate a obligaţiilor faţă de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei”, a spus recent Vladimir Putin.

Conform Comisiei Europene, gazul rusesc a acoperit în 2013 circa un sfert din necesarul statelor Uniunii Europene.

Gazprom a înregistrat în 2013 venituri în valoare de 33,3 miliarde de dolari datorită gazului rusesc tranzitat pe teritoriul ucrainean.


Citeşte şi:

Putin ameninţă România cu gazele. Liderul de la Kremlin se gândeşte să ceară banii-nainte

Liderul de la Kremlin a trimis României şi altor 19 state europene o scrisoare prin care avertizează voalat cu privire la riscurile economice generate de criza ucraineană, informează Mediafax, citând site-ul agenţiei ruse RIA Novosti.

Dezbatere Historia: Imperiul Rus ameninţă România cu gazele. Putin a luat Crimeea. Unde se va opri Rusia?

Liderul de la Kremlin a trimis României şi altor 19 state europene o scrisoare prin care avertizează voalat cu privire la riscurile economice generate de criza ucraineană.

Balcerowicz: Gazprom este o unealtă de agresiune si trebuie tratată ca atare

Gazprom este o unealtă de agresiune a Rusiei şi trebuie tratată ca atare, iar Europa trebuie să treacă peste „isteria“ cu gazele de şist, a declarat, la Bucureşti, Leszek Balcerowicz, fost vicepremier al Poloniei, fost ministru de Finanţe şi fost preşedinte al băncii centrale a acestui stat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite