Barroso anunţă termenul pentru reglementarea exploatării gazelor de şist

Barroso anunţă termenul
pentru reglementarea exploatării gazelor de şist

Juan Manuel Barroso

Preşedintele Comisiei Europene a anunţat că până la sfârşitul anului se va finaliza un pachet de reguli pentru extracţia gazelor de şist în statele membre. Barroso a ţinut să precizez că se vor face toate eforturile pentru o exploatarea prudentă şi  în siguranţă a gazului de şist în Europa, ca răspuns la protestele ecologiştilor vis-a-vis de impactul acestei proceduri asupra mediului înconjurător.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform publicaţiei online Euobserver.com, Manuel Barroso a subliniat necesitatea de a valorifica acest segment al resurselor alternative de energie, motivând că Statele Unite au obţinut deja o serie de beneficii prin exploatarea acestui domeniu. Preţurile la energie sunt duble în UE faţă de Statele Unite, la care se adaugă grijile referitoare la dependenţa energetică de gigantul rus Gazprom, un subiect foarte delicat pentru statele din estul continentului. American Natural Gas Alliance estimează că SUA au în acest moment resurse recuperabile de gaz natural suficiente pentru 200 de ani.

Controversele în jurul exploatării gazelor de şist sunt legate de modalitatea de extracţie, prin fracturarea hidraulică a rocilor, o procedură ce implică folosirea unor substanţe chimice acuzate că pot produce cancer. Grupul Verzilor din Parlamentul European se opune categoric acestei proceduri, iar comisarul pentru Politici Climatice, Connie Hedegaard, a refuzat să susţină iniţiativa Comisiei.

În interiorul UE, statele membre se împart în două tabere cu privire la abordarea exploatării gazelor de şist: Marea Britanie, România şi Polonia, sunt dispuse să acceseze cât mai repede aceste resurse energetice, în timp ce Franţa şi Germania conduc un grup de state care au depus un moratoriu referitor la procedura de fracturare hidraulică.

citeste totul despre: