Barnier: Marea Britanie şi Uniunea Europeană mai au de lucru 25% din acordul cu privire la Brexit

Barnier: Marea Britanie şi Uniunea Europeană mai au de lucru 25% din acordul cu privire la Brexit

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier

Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE) mai au de muncit la aproximativ 25% din acordul la care lucrează în vederea Brexitului, a declarat vineri negociatorul şef mandatat de europeni Michel Barnier, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Londra şi Bruxellesul speră să se pună de acord până în octombrie asupra acestui acord.
 
Însă ele au de depăşit obstacole cu privire la statul expatriaţilor şi asupra unor mijloace prin care să evite reintroducerea unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, un stat membru UE.
 
”Pentru moment, pregătim ieşirea ordonată a Regatului Unit, cu cele 25% care nu sunt în verde şi care sunt subiecte grave, în special problema Iralndei”, a declarat Michel Barnier, invitat la postul France 2, arătând un document care purta inscripţii colorate.
 
”Am spus, ca negociator UE, că există în continuare dificultăţi şi riscuri ale unui eşec”, a adăugat el.
 
Regatul şi Uniunea au ajuns în decembrie la un acord de principiu asupra modalităţilor divorţului.
 
Ele discută de-acum despre o perioadă de tranziţie post-Brexit, care urmează să începă în martie anul viitor, şi despre viitoarea lor relaţie.

Negociatorul-şef pentru Brexit al Uniunii Europene, Michel Barnier, a declarat vineri că încă există "riscul ca negocierile să eşueze” după ce Bruxelles a refuzat din nou propunerile Regatului Unit privind graniţa cu Irlanda, scrie The Guardian.

 El a precizat că, deşi Marea Britanie şi UE colaborează pentru a ajunge la ieşirea britanicilor din blocul european în martie 2019, s-ar putea ca acest lucru să nu se întâmple dacă subiecte importante precum Irlanda rămân nerezolvate.

"Există mereu dificultăţi şi un risc de eşec”, a adăugat el. Unele persoane din Marea Britanie vor să îşi aleagă doar părţile care le convin dar răspunsul UE în această privinţă va fi mereu "în niciun caz”, a spus Barnier.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat vineri că Marea Britanie respinge afirmaţiile conform cărora planurile sale privind graniţa cu Irlanda au fost "anihilate sistematic” de oficialii UE la o întâlnire din această săptămână cu negociatorul-şef al Regatului Unit, Olly Robbins.

Daily Telegraph a citat din surse diplomatice anonime care au declarat că oficialii europeni au respins categoric propunerile britanice şi au susţinut clar că niciuna dintre opţiunile britanicilor privind controalele vamale nu va funcţiona.

Mujtaba Rahman, care lucrează la grupul de consultanţă politică Eurasia a declarat: "Este pentru prima oară când propunerile Marii Britanii au fost respinse sistematic într-o întâlnire oficială”.

Negocierile vor continua în următoarele trei săptămâni iar oficialii europeni sunt nemulţumiţi că poziţia britanicilor privind graniţa cu Irlanda nu s-a modificat din august anul trecut, atunci când au fost respinse pentru prima dată propunerile lor.

Marea Britanie a propus un nou "parteneriat vamal eficient” care ar include „o echivalenţă a regulamentelor” pentru ambele părţi şi o opţiune în viitor pentru „divergenţă”.
 
citeste totul despre: