Bancnotele britanice, ucise de cardul bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de secole, artiştii şi vânzătorii ambulanţi din Londra au putut conta pe monedele şi bancnotele lăsate de trecători pentru a-şi duce traiul. Acum sunt nevoiţi să se adapteze pentru a nu rămâne fără venituri sau o parte din ele, întrucât banii lichizi dispar încet-încet în Marea Britanie.

Plăţile cu cardul sunt preferate în Regatul Unit celor cu bani lichizi. Această practică a devenit atât de frecventă în Londra, încât unii dintre cei care îşi câştigă existenţa sau îşi asigură un venit în plus pe străzile capitalei Marii Britanii s-au văzut obligaţi să se conformeze noii tendinţe.

„Oamenii s-au obişnuit să plătească totul cu cardul“, explică pentru AFP Charlotte Campbell, o tânără cântăreaţă de muzică pop, decizia ei de a pune la dispoziţie un cititor de carduri bancare pentru cei care-i apreciază prestaţiile aproape zilnice din umbra „Ochiului Londrei“, celebra roată uriaşă de pe malul Tamisei.

Ea spune că banii lichizi reprezintă acum 5-10% din veniturile sale stradale, restul fiind acoperit de plăţile pe cititorul de carduri bancare, pe care l-a programat la 2 lire sterline (2,22 euro).

Datele guvernamentale îi dau dreptate, notează AFP. Potrivit unui raport din acest an al Trezoreriei Publice, partea plăţilor în numerar a scăzut de la 62% în 2006 la 40% în 2016 şi urmează să coboare până la 21% în următorii opt ani, adică până în 2026. Acest fenomen este încurajat de Guvernul britanic, care a interzis de curând perceperea de comisioane la utilizarea cardurilor bancare.

În acest context, unele restaurante din centrul Londrei nu mai acceptă plăţile cu bani lichizi, în timp ce unele biserici au montat cititoare de carduri pentru evlavioşi, observă reporterul AFP.

„Banii sunt extraşi în siguranţă din contul bancar, nimeni nu şi-i poate însuşi. Prin urmare, din acest punct de vedere, e mai bine decât cu banii lichizi“, afirmă Margaret Cave, reverend la biserica Christ Church East Greenwich, situată în sud-estul Londrei.

Război contra cash-ului

Însă fenomenul nu este pe placul tuturor. Expertul financiar Brett Scott avertizează că „o societate fără bani lichizi se poate confrunta cu trei probleme“. Prima problemă este supravegherea, adică se ştie tot ce face o persoană, cea de a doua este excluderea financiară, adică cineva poate pierde contactul cu sistemul, iar cea de a treia este vulnerabilitatea cibernetică.

În opinia sa, băncile, societăţile care asigură servicii financiare digitale şi guvernul sunt angajate de două decenii încoace într-un „război rece contra chash-ului“, încercând să convingă publicul că monedele şi bancnotele reprezintă un obstacol în anumite situaţii.

Oamenii fără adăpost, refugiaţii şi cei cu dificultăţi în obţinerea unui card bancar ar putea fi excluşi din această nouă economie, atrage atenţia Brett Scott, citat de AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite